Part 1- Χ.Α: Μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα – (30 Ιουνίου 2021)

 • ΑΓΟΡΑ: Από την μία ακούς από ισχυρούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε σημαντική οικονομική ανάπτυξη, με το 2022 να κλέβει ότι μας άρπαξε το 2020. Και από την άλλη έχεις το ΧΑΑ, με αυτή την εικόνα. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει (Απ.Μάνθος)

ΓΡΑΦΙΚΟΙ – σε βαθμό προκλητικότητας εν προκειμένω – οι παράγοντες του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αυτοί που δεν φαίνονται, αλλά όλοι τους ξέρουμε και οι οποίοι έστησαν το νέο φρούτο στο Χ.Α. Το οποίο πάντως προχθές, είχε μηδενικές συναλλαγές. Το όνομα του; Σ.Μ.Ε. επί του ΔΤΡ. Δεν παίζονται βρε παιδιά τα άτομα. Μία δεν πιάνει η μασονία μπροστά τους.

 • ΕΛΓΕΚΑ – απάντηση: Τι να σχολιάσουμε βρε παιδιά; Τις γραφικότητες του καθενός; Η ΑΜΚ είναι καλυμμένη, αν σας λέει αυτό κάτι. Αν ήθελαν μάλιστα την συμμετοχή του… κοινού, δεν θα έβαζαν την τιμή στα 0,3800 αλλά πολύ χαμηλότερα. Μόνον αγορές εδώ και συμμετοχή στην ΑΜΚ. Και τα ξαναλέμε προσεχώς… (Οταν γράφει ο μ/μ… “Τα ξαναλέμε προσεχώς” αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί μελλοντικά. Αρκεί όχι μπες – βγες εδώ, αγορές και διακράτηση)
ΚΜΟΛ: Στο +1,23% στα 3,3000 ευρώ επανήλθε στα υψηλά της, με συναλλαγές 300 τεμαχίων. Ομως στα 3,3000 ευρώ ζητούσαν όλη την ημέρα επιπλέον 9.700 τεμάχια και δεν τους δόθηκε κανένα. Από αυτό αντιλαμβάνεστε ότι την έπεσαν για τα καλά στο χαρτί οι…μπεςβγενάκηδες και μόλις είδαν ότι δεν γράφει κάθε μέρα +10% το εγκατέλειψαν κι όπου φύγει φύγει. Πολύ καλό αυτό, για τους πραγματικούς επενδυτές που παρέμειναν.
 • ΣΧΟΛΙΟ: Παρά το γεγονός ότι για ακόμη μία συνεδρίαση ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, η αύξηση της σχέσης μεταξύ ανοδικών/καθοδικών μετοχών (υπέρ των καθοδικών) στο 1 προς 3,3, αποτυπώνει την πρόθεση μερίδας επενδυτών να «κλειδώσει» μέρος των κερδών τους, με τον χαμηλό όγκο σε αρκετές μετοχές να μην προϊδεάζει για καταστάσεις αθρόων ρευστοποιήσεων, τουλάχιστον σε αυτή την φάση της χρηματιστηριακής αγοράς (ΘΟΔ.ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ)

ΣΧΟΛΙΟ: H Αγορά μπορεί να δείχνει… ψόφια, αλλά στη πραγματικότητα μόνον… ψόφια δεν είναι. Αυτά τα περί 900 μονάδων κλπ ανέκδοτα είναι για αυτούς που δεν έχουν τι να γράψουν και πως να τα δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα… Πιο μαϊμού δείκτης, πιο παραπλανητικός και πιο καταγέλαστος, απλά πεθαίνεις…

 • Να λάβουμε υπόψη, ότι πολλοί κωδικοί αυξομειώνουν την ρευστότητα τους έχοντας κατοχυρώσει μεγάλο μέρος των σημαντικών κερδών τους και μπορούν να κινηθούν χωρίς άγχος έχοντας προκαθορισμένους στόχους.

Και στο κάτω κάτω της γραφής, αυτήν την αγορά έχουμε, αυτούς τους επενδυτές διαθέτουμε. Οπότε, οι συνειδητοποιημένοι και γνώστες του αντικειμένου δεν έχουν κανένα άλυτο σταυρόλεξο να λύσουν.

 • ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΙ και γι αυτά (Πανάξιος ο μαθητής μου και προοριζόμενος για διάδοχος του μ/μ):

Γιώργος Κατικάς@www.bankingnews.gr 

ΑΓΟΡΑ: Η διάσπαση της στήριξης των 903 και 900 μονάδων, ενεργοποίησε κάποιες κινήσεις κλεισίματος θέσεων και αύξησε τις απώλειες. Με χαμηλό τζίρο σήμερα η αγορά υποχώρησε σημαντικά, παρά το καλό κλίμα που υπήρχε στις αγορές του εξωτερικού. Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την πορεία του τουρισμού. Η χώρα στηρίζει πολλά φέτος στον τουρισμό.

 • Η τέταρτη πτωτική συνεδρίαση είχε μεγαλύτερες απώλειες από τις προηγούμενες τρεις. Όμως δεν αλλάζει κάτι. Η διόρθωση δημιουργεί καλύτερες αποτιμήσεις και η στήλη είχε ένα θέμα το τελευταίο διάστημα, καθώς είχαν περιοριστεί οι φθηνές μετοχές. Τώρα οι έχοντες ρευστότητα μπορούν να αξιολογήσουν τη στάση τους. Το ίδιο θα κάνει και η στήλη, η οποία είχε αφαιρέσει το προηγούμενο διάστημα κάποιες μετοχές από τις επιλογές της.

Θα πούμε πως και στις 860 μονάδες να πάει η αγορά πάλι δεν αλλάζει κάτι. Εκεί έχει καλή στήριξη και από εκεί διέρχεται και ο εκθετικός των 100 ημερών. Κοντά στις 820 μονάδες ο αντίστοιχος των 200 ημερών. Ούτε εκεί έχουμε θέμα. Οι διορθώσεις είναι ευπρόσδεκτες και αποφορτίζεται λίγο το κλίμα. Έχουμε καλό μίγμα ειδήσεων και το ανοδικό σενάριο δεν έχει χαλάσει. Είμαστε βέβαια πάντα προσεκτικοί.

ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ: Δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσει αυτό με τους κλειστούς χώρους και τους εμβολιασμένους ή τους μη. Εδώ πας για καφέ take away και δεν φοράει κανείς μάσκα. Θα πας σε χώρο και θα σε ελέγχει ο μαγαζάτορας αν έχεις κάνει το εμβόλιο; Ή θα τρέχει πάλι η αστυνομία να ζητάει πιστοποιητικά και να επιβάλει πρόστιμα. Δύσκολα εφαρμόζεται όπως και τα περισσότερα στη χώρα, όχι μόνο αυτό.

Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει, θέλει να πάει διακοπές. Θεωρούμε πως αν δε χαλάσει κάτι σημαντικά την πορεία των κρουσμάτων, ο τουρισμός μας μπορεί να πάει εύκολα στο 50% του τουρισμού που είχαμε το 2019. Μην ακούτε τους γνωστούς που όλα τα βλέπουν μαύρα.

 • Έχουμε καλή εικόνα στον τουρισμό τις τελευταίες μέρες (εκεί που έχουμε εικόνα). Βέβαια χάθηκε ο Μάιος και ο μισός Ιούνιος. Αλλά μπορεί να καλυφθεί η απώλεια με δυνατό Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ειδικά ο Σεπτέμβρης είναι απαραίτητος φέτος. Εκεί θα κριθεί το στοίχημα.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Αποτυπώθηκε στη μετοχή της Aegean η ανησυχία για τον τουρισμό. Έκλεισε με απώλειες 4,81%, αλλά εδώ η τιμή της αύξησης έχει αφήσει αρκετούς με κέρδη στις νέες μετοχές. Πιέστηκε ο ΟΤΕ και έκλεισε στα 14,50 ευρώ. Κάτω οι μισές συστημικές τράπεζες. Απώλειες με χαμηλό όγκο για Τιτάν και ΕΥΔΑΠ.

ΤΙΤΑΝ: Έχει διορθώσει αρκετά από την ημέρα που την αφαιρέσαμε από τις επιλογές μας και πλέον έχει και λιγότερες μετοχές, αφού διέγραψε το 5% που είχε ίδιες μετοχές η εταιρεία και καλύτερη αποτίμηση. Κοντά στα 16,10 ευρώ εντοπίζουμε μία στήριξη. Δύσκολα θα πάει στην επόμενη που είναι περίπου 1 ευρώ ακόμα χαμηλότερα. Επανεξετάζουμε τη στάση μας για τη μετοχή και αρχίζουμε να την παρακολουθούμε ξανά με σκοπό να την βάλουμε ή όχι στις επιλογές μας.

JUMBO: Αντιστέκεται…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Μιλάμε για εταιρεία με τεράστιες επενδύσεις για τα μεγέθη της και κυρίως για τα μέχρι πρόσφατα χρηματιστηριακά της μεγέθη. Δηλαδή στην αποτίμηση των 284 εκατ. ευρώ, αν δεν είχε ενισχυθεί 75% από την αρχή του έτους θα λέγαμε πως διαπραγματεύεται στο ύψος των επενδύσεων που έχει κάνει τα τελευταία 5 χρόνια.

Θυμίζουμε, την περίοδο 2015-16 έκανε επενδύσεις 56,7 εκατ. ευρώ, το 2017 επένδυσε 21,7 εκατ. ευρώ, το 2018 33,2 εκατ. ευρώ, το 2019 επένδυσε 22,1 εκατ. ευρώ και το 2020 οι επενδύσεις ανήλθαν στα 30 εκατ. ευρώ. Σήμερα ανακοίνωσε πρόσθετες επενδύσεις 25,5 εκατ. ευρώ. Να ξαναγράψουμε πως στο τέλος του 2020 ο δείκτης net debt/EBITDA ήταν μόλις στις 0,55 φορές! Επίσης έχει δοθεί εκτίμηση για αρνητικό καθαρό δανεισμό στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

AEGEAN: Έχουμε ασκήσει αρκετή κριτική στην εταιρεία, αλλά κυρίως στη μετοχή, ειδικά την περίοδο πριν ξεσπάσει η πανδημία και στην αρχή της. Οφείλουμε όμως να λέμε και τα σωστά και η στήλη δεν έχει τέτοια θέματα. Σπουδαία, η ανακοίνωσή της για διπλασιασμό του Freedom Pass.

FOURLIS: Λίγο πριν πάει η αγορά στις τελικές δημοπρασίες πήγε σε υψηλό ημέρας και στα 4,4850 ευρώ με άνοδο 1,93%. Εκεί έκλεισε η μετοχή και είμαστε πάλι στο δίλλημα: Την αφαιρούμε από τις επιλογές μας γιατί έχουμε δει πως δε μπορεί να κάνει τη διάσπαση, ή την κρατάμε γιατί μας αρέσει η συμπεριφορά της και ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα σπάσει προς τα πάνω τις αντιστάσεις; Μένουμε προς το παρόν.

LAVIPHARM: Ουσιαστικά δεν υπάρχει ενημέρωση αναφορικά με την εταιρεία και το… μέλλον της μετά το θάνατο του Θανάση Λαβίδα. Νομίζουμε πως και η μετοχή, αποτυπώνει αυτή την ανησυχία.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Από τη μία έχουμε την αύξηση κεφαλαίου που αναφέρεται στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης και μπορεί να επηρέασε την πορεία της μετοχής. Μαθαίνουμε πως θέλει η διοίκηση την απόφαση για να υπάρχει, δεν θέλει να κάνει κάτι άμεσα.

 • Από την άλλη όμως έχουμε υψηλό όγκο και μάλλον ασυνήθιστο. Σημειώστε πως από 1η Ιουλίου αναλαμβάνει ειδικός διαπραγματευτής στη μετοχή η Παντελάκης Χρηματιστηριακή. Μία μεγάλη χρηματιστηριακή market maker σε μία μικρή εισηγμένη.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Την είχαμε αφαιρέσει από τις επιλογές μας και από τότε έχει διορθώσει αρκετά. Παραμένει ο πωλητής, αλλά αρχίζει και πάλι να γίνεται ελκυστική. Την κοιτάμε ξανά με σκοπό να την ξαναβάλουμε στις επιλογές.

INTRALOT: Αντίδραση λόγω γενικής συνέλευσης. Το όφελος όπως το βλέπουμε είναι λίγο μικρότερο από την αρχική εκτίμηση. Στο +12,17% και στα 0,2580 ευρώ. Για να πούμε την αλήθεια θα θέλαμε η αναδιάρθρωση να συνδυαστεί με αύξηση κεφαλαίου.

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ: Τρίτο συνεχόμενο +10% και στα 2,70 ευρώ η μετοχή.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Μας έκανε μερικές μέρες κίνηση και πάλι τα ίδια. Πρέπει να αφυπνιστεί…

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Με καλό όγκο στο +9,79% και στα 1,80 ευρώ. Νομίζουμε πως μπορεί να έχει φέτος μία καλή χρονιά.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Μόνιμα σε ιστορικά υψηλά…

AUTOHELLAS: Και εδώ αποτυπώθηκαν οι ανησυχίες για την πορεία του τουρισμού. Στο -3,92% και στα 7,10 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς – www.bankingnews.gr 
george.katikas@gmail.com

 • ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

****

Αγαπητέ Περικλή, 

Μόλις έγραψες την λέξη ETF μου σηκώθηκε η τρίχα. Οι πρώτοι που χάνουν και οι τελευταίοι που κερδίζουν είναι τα ETF. Να σου θυμίσω ότι η TESLA περίμενε τα υψηλά της στα 700-800 δολλάρια για να ενταχθεί στα διάφορα ETF. Αν ήσουν μέτοχος θα σε έβαζαν και σένα να αγοράσεις εμμεσα. Αυτό τα λέει όλα. 

 • Πάμε τώρα στον ΓΔ.  Ο ΓΔ είναι μια επιλογή χαρτιών του χρηματιστηρίου μας με ποσοστά συμμετοχής σε κάθε χαρτί όπως τα επιθυμεί « αυτός » που διαμορφώνει τον ΓΔ. Αγοράζοντας τον «ΓΔ» ουσιαστικά αγοράζεις τις μετοχές αυτές με το ποσοστό που έχει επιλέξει ο «Αυτός». 

Ο « αυτός » προφανώς επιλέγει με τις όσες παρεμβάσεις δέχεται από τρίτους, τέταρτους και πέμπτους. Γιατί αν πχ επιλέξει λίγο από ας πούμε του Χ, θα του την πέσει ο Χ και θα του γκρινιάζει. 

 • Εσύ, γιατί θές να ακολουθήσεις τον « αυτό» και όχι εσένα;  Σου αρέσουν κάποια χαρτιά του ΓΔ; Οκ… Πάρε με βάση τα δικά σου κριτήρια και όχι τα κριτήρια του «Αυτού και των όσων κάνουν κουμάντο στον αυτό».

*****

Αγαπητέ Κωσταντίνε,

Οταν πετάει ο όμιλος πετάνε ολες. Τώρα, μπορεί το ένα πουλάκι να πετάει πιο μακριά και το άλλο πιο αργά, αλλά στο τέλος της ημέρας όλες μαζί κοπάδι είναι.

 • Καλή και η Ινλοτ και όχι προβληματική όπως λες. Εχει στορυ που ΑΝ υλοποιηθεί, θα γίνει πάταγος στο χαρτί. Αν όχι, βλεπουμε.

Η μαμά προφανώς κερδίζει από όλες, αλλα πετάει πιο σταθερά και πιο αργά.

 • Και τέλος η Ιντρακάτ άλλο ρίσκο, άλλο στόρι, άλλη πορεία. Να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια.Calendar of Events

Macros

30/06/21 | Producer Price Index in Industry (PPI) MAY & Turnover Index in Retail Trade APR

09/07/21 | CPI JUN & Industrial Production Index MAY

EGM / AGM

30/06/21 | ELPE (AGM)

01/07/21 | GEK Terna (AGM)

14/07/21 | ADMIE Holding (AGM)

15/07/21 | Aegean Airlines (AGM)

16/07/21 | Sarantis (EGM)

Ex-Dividend

30/06/21 | EYDAP (EUR 0.47)

05/07/21 | ELPE (EUR 0.10), Terna Energy (EUR 0.17)

08/07/21 | Coca-Cola HBC (EUR 0.64)

13/07/21 | OPAP (EUR 0.55)

20/07/21 | Jumbo (EUR 0.47)

23/08/21 | ADMIE Holding (EUR 0.103)

Share Capital Increase

28/06/21-30/06/21 | Alpha Services and Holding – Public offer period

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.