“Παρόλα αυτά, κανείς δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται και το Χρηματιστήριο φυτοζωεί”…

Κώστας Φέγγος – πρόεδρος Versal ΑΕΠΕΥ

Η περίοδος πριν από το Πάσχα είναι συνήθως δύσκολη για το Χρηματιστήριο. Ιδιαίτερα φέτος με όλη την ένταση στα γεωπολιτικά, η κατάσταση φόβισε πολλούς. Παρόλα αυτά διατηρήσαμε σημαντικά επίπεδα στηρίξεων, που διατηρούν τις ελπίδες για καλύτερη πορεία.
Το Χρηματιστήριο κατάφερε να κρατήσει σημαντικές στηρίξεις και να ανακάμψει. Ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών για το Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 786 μονάδες, ενώ για τον FTSE25 στις 2042 μονάδες.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχώς βελτιώνονται, με πολλές από αυτές να ξεκινούν να ενδιαφέρονται για τους Μετόχους τους, δίνοντας μερίσματα, ή προχωρώντας σε επαναγορές μετοχών. Διαθέσιμα χρήματα για την Ελλάδα, υπάρχουν στο λεγόμενο πακέτο Junker, τα οποία μάλιστα πρέπει να διατεθούν σε εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα.

Οι καμπύλες επιτοκίων της Ελλάδας έχουν διορθωθεί και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν έρθει σε λογικά επίπεδα. Οι Τράπεζες αναμένουν τα αποτελέσματα των “stress tests” και δεν αναμένονται αρνητικές ειδήσεις. Παρόλα αυτά κανείς δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται και το Χρηματιστήριο φυτοζωεί.

Μέρος του προβλήματος είναι η διεθνής γεωπολιτική αστάθεια, που επηρεάζει και τα Ξένα Χρηματιστήρια, τα οποία όμως, σε αντίθεση με το Ελληνικό, κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Βασικό μέρος του προβλήματος είναι η Ελληνική γεωπολιτική αστάθεια, καθώς τελευταία είμαστε σε “επαναδιαπραγμάτευση”, σχεδόν, με όλους τους Γείτονές μας.

Η ουσία του προβλήματος όμως είναι η αναποφασιστικότητα. Τον Αύγουστο τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης και ακόμη ένα μεγάλο μέρος των “προαπαιτούμενων”, δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αφού δεν είδαμε σημαντικές πτώσεις μέχρι το Πάσχα και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε άσχημες εκπλήξεις στα γεωπολιτικά, οι προοπτικές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένουν θετικές για το 2018. Όμως πρέπει άμεσα να λύσουμε χρόνια προβλήματα και να προσελκύσουμε επενδύσεις στο Ιδιωτικό τομέα, χρησιμοποιώντας τη στήριξη των Ευρωπαϊκών κονδυλίων…

Print Friendly, PDF & Email