Παρενέργειες του κορωνοϊού στο 90% των ιαθέντων

Σε ποσοστό πάνω από 90% οι ιαθέντες εμφανίζουν παρενέργειες του κορωνοϊού, σύμφωνα με online έρευνα που διεξήχθη στη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με την έρευνα, εννέα στους δέκα ασθενείς ανέφεραν την εμφάνιση παρενεργειών, όπως ψυχολογικές διαταραχές και απώλεια γεύσης και όσφρησης, μετά την ανάρρωσή τους από τη νόσο.

Στην online έρευνα επί 965 ιαθέντων ασθενών της COVID-19, 879 άνθρωποι -δηλαδή το 91,1%- απάντησαν ότι υποφέρουν από τουλάχιστον μία παρενέργεια της ασθένειας. Η πιο κοινή είναι η εξάντληση με 26,2%, ακολουθεί η αδυναμία συγκέντρωσης με 24,6% και έπονται ψυχολογικές και νοητικές διαταραχές, και απώλεια γεύσης και όσφρησης, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας Κουόν Τζουν-γουκ.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από τις online απαντήσεις του 16,7% από τους 5.762 ιαθέντες ασθενείς στη Νότια Κορέα, γι’ αυτό και η έρευνα υπό τον Κιμ Σιν-γου, καθηγητή στο Kyungpook National University School of Medicine του Νταεγκού, θεωρείται προκαταρκτική και το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομερής ανάλυση των αποτελεσμάτων της.
Η Νότια Κορέα διεξάγει άλλη μία μελέτη με τη συμμετοχή 16 ιατρικών οργανισμών για πιθανές επιπλοκές της COVID-19 μέσω λεπτομερούς ανάλυσης των αξονικών τομογραφιών σε αναρρώσαντες ασθενείς.