Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για παραλίες σε Σέριφο και Πάρο

Παραγγελία για διενέργεια έρευνας απέστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, προκειμένου να διακριβώσει τι συμβαίνει στις παραλίες της Σερίφου και της Πάρου.

Σύμφωνα με την παραγγελία, η επικεφαλής της εισαγγελίας του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας Γεωργία Αδηλίνη απέστειλε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου προκειμένου να διερευνηθούν «οι αναφερόμενες σ’ αυτά καταγγελίες του δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Σερίφου με ανάρτησή στη σελίδα του στο Facebook κατήγγειλε γνωστή επιχείρηση στη παραλία Γάνεμα, την οποία σφράγισε για παρανομίες πριν από μερικές ημέρες, αλλά εκείνη άνοιξε ξανά. Αντίστοιχες καταγγελίες για την επιχείρηση, η οποία φέρεται να παρανομεί εντός περιοχής Natura, έχει κάνει ο σύλλογος Εταιρεία Φίλων πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος «Η Σέριφος».

«Επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα και χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα» αναφέρει ο δήμος στη σχετική ανακοίνωση του.

Η κατάσταση στην Πάρο

Η εισαγγελική παραγγελία αφορά και την κατάσταση που φέρεται ότι επικρατεί στην Πάρο, καθώς η εισαγγελέας υπογραμμίζει ότι έχει εκδοθεί εγκύκλιος και πρέπει να εφαρμοστεί.

«Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο ο αντιεισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος με εγκύκλιο του είχε επισημάνει ότι «ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει». Ειδικότερα, απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του εισαγγελείς είχε σημειώσει: «Έχουμε καθήκον και υπηρεσιακή υποχρέωσή μας είναι η διαφύλαξη αυτών των αγαθών. Έτσι, με την κραταιά εισαγγελική πυγμή μας, πρέπει να καταστήσουμε τοις πάσι εμφανές, έστω και διά κυρώσεων και διά πράξεων δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά».