Παρέμβαση Σταθάκη για τη ΛΑΡΚΟ: Μείωση παραγωγής και νέα σύμβαση με ΔΕΗ – Τελευταία ευκαιρία λένε στη Χαλκοκονδύλη

  • Παρέμβαση Σταθάκη για τη ΛΑΡΚΟ: Μείωση παραγωγής και νέα σύμβαση με ΔΕΗ – Τελευταία ευκαιρία λένε στη Χαλκοκονδύλη

Σε ένα τρίπτυχο κινείται η προσπάθεια του Υπουργείου να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μετά τις συναντήσεις που είχε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές ενότητες Φθιώτιδας, Ευβοίας, Καστοριάς και Βοιωτίας, καθώς και με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τα στελέχη της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΗ την εβδομάδα αυτή.

Συγκεκριμένα, οι βασικοί άξονες της λύσης “Σταθάκη” συνίστανται στην υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, την προς τα κάτω προσαρμογή του επιπέδου παραγωγής από την ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε να εξοικονομούνται πόροι (αφού όσο πιο πολύ παράγει σήμερα η ΛΑΡΚΟ τόσο περισσότερο “μπαίνει μέσα”), την αύξηση των χρηματοροών προς της ΔΕΗ και τέλος στο να αποδεχθεί η ΔΕΗ να μεταθέσει τις συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης για την έναρξη του νέου έτους.

Σημειώνεται επίσης, η παρότρυνση προς την ΛΑΡΚΟ να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους.

“Παίρνοντας τη σκυτάλη” η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της αναφέρει πως αποφάσισε τη μετάθεση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου 2019, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την εξεύρεση λύσης. Ταυτόχρονα όμως η ΔΕΗ επισημαίνει ότι για την υπογραφή νέας σύμβασης απαιτείται η θέσπιση ειδικών ρήτρων ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ, καθώς και η εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της ΛΑΡΚΟ έναντι της Επιχείρησης.

Ουσιαστικά μετά το μικρό περιθώριο χρόνου που δίνει η ΔΕΗ έως το τέλος του χρόνου, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα συνολικό σχέδιο που θα αποτυπωθεί και σε νέα σύμβαση (ίσως για 1+1 χρόνο).

Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη σύμβαση λήγει το 2020, αλλά στο βαθμό που η ΛΑΡΚΟ δεν την τηρεί, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να την καταγγείλλει και να πάει σε καινούργια με αυστηρότερες εγγυήσεις.

Η υφιστάμενη σύμβαση προέβλεπε κατά κύριο λόγο τα εξής: πρώτον, η ΛΑΡΚΟ θα πληρώνει το σύνολο των τρεχουσών καταναλώσεων σε συγκεκριμένη και συμφωνημένη τιμή, δεύτερον, από τα κέρδη των λιγνιτορυχείων της θα πληρώνει σταδιακά κάποια από τα χρέη των ετών 2011 – 2014, τρίτον, για τα προ του 2011″παγωμένα” χρέη των 280 εκατ. ευρώ θα πληρώνει ό,τι ποσά πάνω από το κόστος της καταφέρνει να εισπράξει μόνον όταν η τιμή του νικελίου στο χρηματιστήριο είναι πάνω από 13.000 ευρώ.

Σήμερα ως γνωστόν το νικέλιο κινείται σε χαμηλές τιμές, περί τα 9.000 ευρώ.

Με τις τιμές νικελίου πολύ χαμηλά, η ΛΑΡΚΟ το τελευταίο διάστημα δεν κάλυπτε παρά ένα μικρό ποσοστό, περί το 40%, της αξίας των τρεχουσών καταναλώσεων.

Με τη μείωση της παραγωγής υπολογίζεται ότι θα μπορεί να πληρώνει μεγαλύτερο ποσοστό της αξίας του ρεύματος που θα χρειάζεται. Ερωτηματικό είναι πάντως το αν θα μπορεί να καλύπτει το σύνολο των υποχρεώσεών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια από το ΥΠΕΝ για να εισπράξει η ΛΑΡΚΟ και ένα ποσό περί τα 5 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από τους Διαχειριστές (για διακοψιμότητα κ.λπ.) έτσι ώστε και αυτό το ποσόν να δοθεί στη ΔΕΗ ως άμεση οικονομική ρευστότητα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές ενότητες Φθιώτιδας, Ευβοίας, Καστοριάς και Βοιωτίας, καθώς και με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, αναζητώντας τρόπους αντιμετώπισης του άμεσου κινδύνου διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου.

Καθώς η πορεία της τιμής του νικελίου υπήρξε χειρότερη των προβλέψεων, η εταιρεία καταγράφει ζημιές και συσσωρεύει νέες οφειλές προς τη ΔΕΗ, που δικαιούται να προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησης.

Μετά τις συναντήσεις και το διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ο Υπουργός δήλωσε:

«Διαμεσολαβούμε ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. Η λύση που προσπαθούμε να προωθήσουμε, από την πλευρά του Υπουργείου, κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ. Δεύτερον, η ΛΑΡΚΟ να προσαρμόσει το επίπεδο παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα που υπαγορεύουν οι χαμηλές τιμές του νικελίου, να μεταβιβάσει πρόσθετες χρηματοροές της στη ΔΕΗ και να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους. Τρίτον, η ΔΕΗ να αποδεχθεί οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης να μετατεθούν για την έναρξη του νέου έτους».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρονται στο σημερινό (12.12.18) Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, η ΔΕΗ αποδέχεται τη μετάθεση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου 2019, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την εξεύρεση λύσης.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση για τη σύναψη νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, η οποία θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΔΕΗ, είναι α) η δημιουργία προϋποθέσεων και θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ για την καταναλισκόμενη ενέργεια και β) η εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της ΛΑΡΚΟ έναντι της ΔΕΗ και η άμεση εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τις οφειλές που συσσωρεύθηκαν στο πλαίσιο της από 21.06.2017 σύμβασης.

Η ΔΕΗ θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Σε διαφορετική περίπτωση η παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος.