«Παρατράγουδα» στην Ιταλία από τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Euro

Όξυνση και ένταση έχει προκαλέσει η πανηγυρική γιορτή της περασμένης Δευτέρας μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα η μεταφορά της Squadra Azzurra, της Εθνικής Ιταλίας, από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι μέχρι το ξενοδοχείο με ανοιχτό λεωφορείο.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera», ο νομάρχης της Ρώμης Mατέο Πιαντεντόζι δήλωσε: «Δεν είχε δοθεί άδεια για πανηγυρισμούς με ανοιχτό λεωφορείο, αλλά η συμφωνία δεν τηρήθηκε».

Παράλληλα, προσθέτει ότι οι Azzurri μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι θα έπρεπε μόνο να ανέβουν σε μια εξέδρα έξω από το κυβερνητικό μέγαρο και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο τους με κλειστό πούλμαν. Τελικά όμως έφτασε ξαφνικά ένα ανοιχτό τουριστικό λεωφορείο, στο οποίο και ανέβηκαν τα μέλη της Εθνικής Ιταλίας για έναν μικρό «γύρο του θριάμβου».

Ο νομάρχης της Ρώμης τονίζει επίσης ότι η Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, όταν της ζητήθηκαν εξηγήσεις, απάντησε ότι υπήρχε ισχυρή βούληση των παικτών να γιορτάσουν την κατάκτηση του κυπέλου Ευρώπης με ανοιχτό λεωφορείο.

Σειρά επιστημόνων υπογραμμίζει ότι ο συνωστισμός φιλάθλων που παρατηρήθηκε στους δρόμους της Ρώμης μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Είμαι βαθιά πικραμένος από την έλλειψη σεβασμού προς τη μεγάλη προσπάθεια και τη δουλειά των αστυνομικών δυνάμεων» υπογράμμισε επίσης ο νομάρχης της ιταλικής πρωτεύουσας.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Γκαμπριέλε Γκραβίνα απάντησε ότι οι κρατικοί θεσμοί γνώριζαν το πρόγραμμα. «Κατά την άφιξη των παικτών στο κυβερνητικό μέγαρο, η Ομοσπονδία υπέβαλε και πάλι το αίτημά της για χρήση ανοιχτού λεωφορείου για μια μικρή διαδρομή και οι αρμόδιοι κρατικοί θεσμοί, σε εκείνη την φάση, έδωσαν το αναγκαίο “ελεύθερο”» δήλωσε ο Γκραβίνα.