Παράθυρο Σταϊκούρα για αλλαγή όρων Επιστρεπτέας – Άμεση εφαρμογή αναστολών εργασίας όπου υπάρξουν περιορισμοί

Την ανάγκη άμεσης αντίδρασης της πολιτείας σε περίπτωση επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων, με την εφαρμογή της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι θέσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Oικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real.

Επίσης, όσον αφορά σε περαιτέρω μέτρα στήριξης των κλάδων που θα έχουν περιορισμούς έκανε σαφές ότι θα απαιτηθεί χρόνος, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η μορφή που θα έχει το νέο αυτό κύμα της υγειονομικής κρίσης στην αγορά.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. «Να το δούμε αυτό μέσα στο 2022» είπε για την Επιστρεπτέα. Εξήγησε πως πλέον «δεν αποκλείω τίποτα γιατί η χώρα έχει υποστεί διαδοχικές κρίσεις» αλλά εξήγησε και πως υπάρχουν πεπερασμένα όρια και λόγω της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Επίσης προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης είτε από μέσα από τα μέτρα που ήδη υπάρχουν είτε από νέες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν. «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά και νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τον βέλτιστο τρόπο το 2022 με αυτά ή και άλλα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσουμε» είπε.

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ για το θέμα της «Όμικρον» επισήμανε πως τα περιοριστικά μέτρα ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί και η οικονομία λειτουργεί ικανοποιητικά. Τα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν από σήμερα ή αύριο, εξήγησε πως θα πρέπει να αποτιμηθούν μετά από ένα χρονικό διάστημα. «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε χωρίς να ξέρουμε την έκταση και την ένταση του προβλήματος», είπε και εξήγησε πως είναι διαφορετικό ένα πρόβλημα που θα κρατήσει δύο εβδομάδες και διαφορετικό ένα το οποίο θα κρατήσει για δύο μήνες.

Πρόσθεσε όμως πως η σημασία των γρήγορων αντανακλαστικών στα μέτρα είναι αυτή για την αναστολή εργασίας. «Θα είμαστε έτοιμοι ως οικονομικό επιτελείο εάν απαιτηθεί ανάλογα με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν να μπορέσουμε να διευκολύνουμε για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης», είπε. Τα άλλα θέματα θα «τα αξιολογήσουμε το 2022». Επίσης αναφέρθηκε στη διπλή άνοδο του κατώτατου αλλά και στα μέτρα στήριξης 3,3 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπονται για το 2022.

Για τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμάται μέχρι το τέλος της χρονιάς ότι θα είναι περίπου στα 31 – 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά επισήμανε πως το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Έτσι, «θέλει προσοχή και σύνεση και διορατικότητα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία δεν πρέπει όμως να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».