Παράταση για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν θα ζητήσει ο Τζόνσον από τον Μπάιντεν

Να παρατείνει την προθεσμία απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν θα παροτρύνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, ακόμη και αν συμφωνηθεί μία παράταση η Δύση θα χρειαστεί επίσης την έγκριση των Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ.

Ο Τζόνσον θα είναι ο οικοδεσπότης μιας διαδικτυακής συνάντησης που θα έχουν αύριο ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στο Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναχωρήσουν για το εξωτερικό και να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν.

Ο Χίπεϊ είπε ότι η Βρετανία πιέζει να παραταθεί η προθεσμία πέραν της 31ης Αυγούστου, μετά την ταυτοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων Αφγανών πολιτών, τους οποίους θέλει να απομακρύνει. Όμως σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαζόταν οι Ταλιμπάν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, πράγμα που σημαίνει πως οι βρετανικές δυνάμεις δεν μπορούν να υπολογίζουν ακόμη σε μια παράταση, είπε.

«Ακόμη και αν είναι οι επτά πιο ισχυροί άνθρωποι του πλανήτη, δεν παίρνουν αυτή την απόφαση σε απομόνωση. Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης λόγο και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την 31η» δήλωσε ο Χίπεϊ στο ραδιόφωνο του BBC και πρόσθεσε: «Ακόμη και αν η πολιτική βούληση στο Λονδίνο, στην Ουάσινγκτον, στο Παρίσι, στο Βερολίνο είναι υπέρ μιας παράτασης, οι Ταλιμπάν μπορεί να πούνε “όχι”».

Ο Τζέιμς Κλέβερλι, υπουργός αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο υπουργείο Εξωτερικών, είπε πως οι Ταλιμπάν φαίνεται να συνεργάζονται για την ώρα, όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρήσει ότι αυτό θα διαρκέσει: «Αν μπορέσουμε να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο θα είναι σπουδαίο, αλλά νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να εξαρτιόμαστε από το γεγονός ότι θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να το κάνουμε αυτό».

Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει επίσης νέες κυρώσεις σε βάρος των Ταλιμπάν.

Η ισλαμική οργάνωση κατέλαβε την εξουσία καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απέσυραν τα στρατεύματά τους έπειτα από έναν 20ετή πόλεμο που ξεκίνησε τις εβδομάδες που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.