Παράταση δύο εβδομάδων για τα περιοριστικά μέτρα στην Ισπανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διάνθισε με ένα κάλεσμα για ενότητα την ανακοίνωσή του, ότι παρατείνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα για άλλες δύο εβδομάδες.Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους, ενώ αυξάνονται και οι διαμαρτυρίες στους δρόμους  ενάντια στη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων.

“Είναι οι ίδιοι οι Ισπανοί που σταμάτησαν τον ιό όλοι μαζί (…) Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σαμποτάρει αυτό που έχουμε επιτύχει όλοι από κοινού κατά τη διάρκεια αυτών των μακρών εβδομάδων”, δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης ενώπιον της Βουλής.

Τα μέτρα που έλαβε από τις 14 Μαρτίου η Ισπανία χαρακτηρίζονται ως από τα πιο αυστηρά στον κόσμο για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση συμμαχίας Σοσιαλιστών και του αριστερού Unidas Podemos, θεωρεί απαραίτητο να παραταθεί η κατάσταση περιορισμού.Όμως, από την περασμένη εβδομάδα  βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδηλώσεις αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων εναντίον της, οι οποίες βαθμηδόν πολλαπλασιάζονται στους δρόμους της Μαδρίτης και έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις όπως η Σαραγόσα, η Σεβίλλη ή η Κόρδοβα.

Κραυγάζοντας “να παραιτηθεί η κυβέρνηση” και χτυπώντας κατσαρόλες και άλλα σκεύη, οι διαδηλωτές, με την υποστήριξη της δεξιάς και της ακροδεξιάς παράταξης, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι περιστέλλει τις ελευθερίες και πως είναι ανίκανη να διαχειρισθεί την υγειονομική τούτη κρίση.

“Δεν μπορείτε να προστατέψετε τους Ισπανούς παρά μόνο με βάναυση απομόνωση”, ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάβλο Κασάδο, ενώ επικεφαλής του ακροδεξιού Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ τόνισε πως “η εξέγερση στα μπαλκόνια, με τις κατσαρόλες και τις μάσκες είναι ασταμάτητη”.

Από την πλευρά του ο Σάντσεθ υπερασπίσθηκε τη «σύνεση» που επιδεικνύεται για το σταδιακό άνοιγμα σε μια Ισπανία που μετρά σχεδόν 28.000 θανάτους λόγω της πανδημίας, επειδή «εξακολουθούν να υπάρχουν εκατοντάδες προσβεβλημένοι άνθρωποι κάθε μέρα, τους οποίους πρέπει να εντοπίσουμε, να φροντίσουμε και να απομονώσουμε».

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός αρχικά ήθελε να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα, όμως χρειάσθηκε να αναθεωρήσει τα σχέδιά του, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστήριξη του κεντροδεξιού κόμματος των Ciudadanos (Πολιτών).