Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας από την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων για τα Τέμπη

Κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή ενώπιον του εφέτη Λάρισας η δήλωση παράστασης προς υποστήριξη κατηγορίας από 47 δικηγορικούς συλλόγους για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ολομέλειας των συλλόγων, οι δικηγόροι που τη συναπαρτίζουν στρέφονται τόσο κατά των ατομών, στα οποία ήδη έχει ασκηθεί δίωξη όσο και κατά οποιουδήποτε υπευθύνου, όσο ψηλά και αν βρίσκεται.

Η ολομέλεια στρέφει τα βέλη της και στα πρόσωπα εκείνα, που είχαν την ευθύνη για τη λήψη μέτρων ασφαλείας, τα οποία δεν έλαβαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ολομέλειας
«Κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του εφέτη ανακριτή του Εφετείου Λάρισας από σαράντα επτά (47) δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, κατ’ άρθρο 90 ζ Κώδικα Δικηγόρων και με την αυτοπρόσωπη εμφάνιση των μελών της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά των ήδη κατηγορούμενων και κάθε άλλου υπευθύνου για την τυχόν αξιόποινη συμπεριφορά τους που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό επιβαινόντων στις αμαξοστοιχίες που συγκρούστηκαν στα Τέμπη στις 28.02.2023.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να κινηθεί αποτελεσματικά και γρήγορα.

Πρέπει να διερευνηθεί κάθε αξιόποινη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που είχαν υποχρέωση για τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, η τυχόν ύπαρξη των οποίων θα απέτρεπε την τραγωδία, χωρίς να περιοριστεί η έρευνα στους τελευταίους τροχούς του συρμού των ευθυνών αλλά να αναζητήσει και τους κύριους υπαίτιους.

Οι υπαίτιοι, με πράξεις ή παραλείψεις, όποιοι και αν είναι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να υποστούν τις συνέπειες που τους αναλογούν. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, πέραν των εφετών ανακριτών, στους οποίους κατέθεσαν τη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας, συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας και την προϊσταμένη του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Λάρισας».