Παρασκευή 23/7: Ο φίλος μου, ο Αχμέτ Αλί Μπουνταλάς (By OAK)

Ο φίλος μου, ο Αχμέτ Αλί Μπουνταλάς

Πριν από 2 χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο στην Υπόγα του ΕΚΗΒΟΥΛΟΥ σχετικά με τον φίλο μου τον Αχμέτ Αλι Μπουνταλά.   Προσπάθησα τότε να εξηγήσω με απλά Ελληνικά ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα της τούρκικης οικονομίας που κατά την άποψη μου δεν έχει πολλές ελπίδες.  

  • Τουλάχιστον όχι για να επιβιώσει με το σημερινό σύστημα. Και όπως πάντα φίλοι διαδικτυακοί αντιπαρέθεσαν την άποψη τους γιατί η Τουρκιά ζει ένα οικονομικό θαύμα.  Η αλήθεια είναι ότι ένα θαύμα ζει απλά το θαύμα είναι γιατί ακόμα δεν έχει καταρρεύσει εντελώς ακόμα.

Ήρθε λοιπόν ο γείτονας, να μας θυμίσει ξανά την ισχύ και δύναμη της γειτονικής χώρας, αλλά προσωπικά όταν βλέπω άρματα και παρελάσεις, αρχίζω να υποψιάζομαι. Γιατί οι ισχυρές χώρες, αυτές που ζουν «οικονομικά θαύματα» δεν σκούζουνε ούτε δείχνουν τα μπράτσα τους. 

  • Τι μεσολάβησε λοιπόν στα δύο αυτά χρόνια; Πολύ πρόσφατα το Reuters, δημοσίευσε μια μελέτη για το μέλλον της Τουρκικής οικονομίας. Το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο είναι η διολίσθηση χωρίς φρένα της Τουρκικής Λίρας. Με τον φίλο Γελαντάλι και τον φίλο Βασίλη ειχαμε παιξει ένα στοιχημα αν σπάσει τα 8 δολάρια, αλλά σήμερα πλέον επίκαιρο θα ήταν να μιλάμε για το αν θα σπάσει τα 9 μέσα στο 2021.

  • Μεγάλος χαμένος από την διολίσθηση είναι φυσικά ο πολίτης μιας και η διολίσθηση σημαίνει και ανατίμηση σε καταναλωτικά προϊόντα, ακρίβεια και δυστυχώς για την Τουρκία που έχει ένα κάρο στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων σε δολάρια, φτώχεια.  
  • Μέσα στο 2020 λοιπόν 1.5 εκατομμύρια πέρασαν στο επίπεδο της φτώχιας.
  • Το χειρότερο είναι ότι ο πληθωρισμός πλέον καλπάζει με 20% και το ακόμα χειρότερο ότι πλέον το 14% της κοινωνίας είναι άνεργοι. 

Μαζί με τους μικρούς εξανεμίζονται και οι μεγάλοι επενδυτές. Θα θυμόσαστε τον πανικό εισροής επενδύσεων που έζησε η χώρα από το 2008 έως το 2013.  Ακολούθησε όμως η αποεπένδυση. Το 2020 το ποσοστό των ξένων επενδυτών που διακρατούν τουρκικά ομόλογα σύμφωνα με την διεθνή ένωσή διακανονισμών έφτασε το 7% από το 25% που ήταν το 2013.

Γιατί λοιπόν οι τούρκοι δείχνουν τα μπράτσα τους αντί να σηκώσουνε τα μανίκια να πιάσουν δουλειά και να διορθώσουν το πρόβλημα; Η πραγματικότητα κρύβεται πίσω από ένα διάγραμμα.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα των τούρκων από το 2013 στα 12.500 δολάρια, έφτασε το 2020 στα 8.000 μια πτώση σχεδόν 40%. Η δυναμική δε, δείχνει συνέχιση του προβλήματος. Είναι κατανοητό γιατί ακριβώς βρυχάται η γείτονα χώρα; 

  • Για την Ελλάδα η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη εμπορική συνεργάτιδα. Προφανώς μια οικονομική κατάρρευση δεν προσφέρει στην χώρα μας τίποτα.
  • Αντιθέτως  δημιουργεί και μια γεωπολιτική αναταραχή που αμφιβάλω αν μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί υπερ της.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ο γείτονας αντί να βρυχάται προς λάθος κατεύθυνση, να διορθώσει τα κακώς κείμενα της οικονομίας του και εστιάσει στην ανάπτυξη του λαού του.   

Φιλικά ΟΑΚ