Παρασκευή 03 ΔEK 2021- Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα


ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 1. ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ
 2. PERFORMANCE TECHNOLOGIES

ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

 1. ΙΝΤΡΑΛΟΤ
 2. ΚΕΚΡΟΠΑΣ
 3. ΛΑΒΙΦΑΡΜ

ΓΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 1. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 2. Ο.Λ.Π

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ με χαρτοφυλάκια 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ

 1. ΦΙΕΡΑΤΕΞ
 2. TZIΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ

 • Χ.Α+ΜARKETS: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά…

ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ αρκετά ονόματα Ομίλων και εταιρειών που υποτίθεται ότι θέτουν την βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο των επιχειρηματικών τους μοντέλων και σε πιάνουν τα γέλια. Κι όλα αυτά για να τις συμπεριλάβουν στην περίφημη κατηγορία που πρόσφατα δημιούργησαν οι αρμόδιοι. Δεν αλλάζουν μυαλά οι κύριοι, πάει ξεχάστε το.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – απάντηση: Αναβαλλόμενη φορολογία @30 ΣΕΠΤ.2021

 • EUROBANK:   ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ – Αναβαλλόμενη φορολογία 5,47 δισ. / 4,44 δισ. ευρώ
 • ΑLPHΑ BANK: ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ – Αναβαλλόμενη φορολογία 6,5 δισ. / 5,32 δισ. ευρώ
 • ETEBANK:      ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ – Αναβαλλόμενη φορολογία 5,69 δισ. / 4,91 δισ. ευρώ
 • PIRAEUS:      ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ –   Αναβαλλόμενη φορολογία 5,72 δισ. / 6,24 δισ. ευρώ

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ (ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ) – απάντηση: Ρευστότητα, τουλάχιστον 50% και όχι μόχλευση.

PERFORMANCE: Να μην υποτιμηθεί – επ ουδενί – η δυναμικότητα των νέων δυνάμεων που τοποθετήθηκαν στη μετοχή.

ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Σας είπαμε , μην κυνηγάτε τιμές. Θα βγάζουν κομμάτια, δεν υπάρχει πρόβλημα σε… προμήθειες. Ανυπόμονοι γαρ, θα μπαινοβγαίνουν για να βγάζουν μεροκάματο.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ – παραλληλισμός: Γιατί το πίστευαν πλην ελαχίστων; Και πόσα παιχνίδια δεν παίχτηκαν για να φτάσει από τα οκτώ (8) στα ογδόντα (80) και βάλε σεντς;

ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ – ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΛΑΜΔΑ – ΕΛΒΕ: Θεσμικοί (ΑΜΟΙΒΑΙΑ Κ/Φ κλπ) διατηρούν υψηλά ποσοστά στα χαρτοφυλάκια τους. Οπότε αντιλαμβάνεστε…

ΕΛΠΕ + ΜΟΗ + ΤΙΤC: Είχαμε πολύ έγκαιρα γράψει στη τελευταία άνοδο τους, να προσέχουν οι κατέχοντες γιατί είναι και παραμένουν εκτός των επενδυτικών στόχων των ξένων Funds. Η… ντιρεκτίβα δεν τα περιλαμβάνει. Και για να σηκωθούν οι αποτιμήσεις σε τέτοιους ομίλους απαιτούνται δυνατά κεφάλαια.

ΤΟΥΣ κάνουν πλάκα στην ΣΙΔΜΑ με τα πάνω κάτω, τους έχουν ζαλίσει… Οπως θα ζαλιζόσασταν και εσείς, αν γράφαμε το που μπορεί να φτάσει 2022/2023 αν όλα εξελιχθούν χωρίς κανένα μεγάλο απρόοπτο. Αλλά δεν το γράφουμε, γιατί περιμένουμε τις νέες τρόμπες. Βλέπετε, μας τελείωσαν οι προηγούμενες εκατό και βάλε!

 • ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΣΙΛ να πιάνει τα 300 εκατ. ευρώ, την ΕΝΤΕΡ σταθερά πάνω από τα 160 εκατ. ευρώ τα ανοδικά περιθώρια της ΠΕΡΦ είναι απείρως μεγαλύτερα (αποτίμηση 65 εκατ. μαζί με τα 5 εκατ. της ιδιωτικής τοποθέτησης) και ας μην έχουν τα ίδια αντικείμενα δραστηριότητας.

ΣΕ ΤΙΜΕΣ πραγματικής Black Friday για τους μικροεπενδυτές της πολύ φτηνής FIERATEX για την οποία σύντομα θα τους ετοιμασω πλήρη έκθεση… Με /φση 5,5 εκατ. που απέχει 100% από την BOOK VALUE και με την σχέση EV/EBITDA στο 6 με βάση το 9μηνο. Ο κλάδος βγαίνει από την πολυετή μιζέρια του. Και είπαμε… όχι πάνω από το 0,5700, θα τους δίνουν κομμάτια από ότι παρατηρώ. • ΑΠΟ ΤΟΝ… ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟ (Ζ.Κ) 

ΜΕΖΕΔΕΣ: Σαν τους Χιώτες χθες. Δυο δυο. Το εξ Αιγύπτου (+4,49%) ζήλεψε την προχθεσινή εκτόξευση του εδρεύοντος παρά τον τόπο γέννησης του κόκκινου (ουδείς …άσφαλτος) μ/μ  πασαλιμανιώτικου(+7,85%), και το ακολούθησε κατά πόδας. Και όταν αναλώνεται κανείς στο πρώτο πιάτο, το κυρίως περισσεύει, με τις τράπεζες όμως με ένα ντεμαράζ στο τέλος να μειώνουν σημαντικά τις απώλειές τους και την Eurobank μάλιστα να κλείνει με θετικό πρόσημο

ΕΛΤΟΝ: Για μεγάλο χρονικό διάστημα κινείται σε στενό εύρος 10 λεπτών με μικρές εξάρσεις. Τα για μια ακόμα φορά εξαιρετικά αποτελέσματα δεν στάθηκαν προς το παρόν τουλάχιστον ικανά να συγκινήσουν την αγορά. Όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζετε… το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, όσο κι αν …θεσμικά πατάμε φρένο. Από τα 1,7800  θα ξεκινήσει τη σημερινή συνεδρίαση

ΜΕDICΟΝ: «Βάλαμε φωτιά στα φρένα…», και πολύ καλά έκαναν. Σταματημό δεν έχει, νέα υψηλά στα 4,10€, τα αποτελέσματά της όχι εξωπραγματικά, αλλά δεν απέχουν και πολύ, τα εργαστήρια δουλεύουν στο φουλ, οι συγκυρίες πιο ευνοϊκές από ποτέ, οπότε μην απορείτε. Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με σωρευτικό κέρδος 27,5%

ΕΛΓΕΚΑ: Ξαναβλέπει με αξιώσεις την περιοχή των 50 λεπτών (κλείσιμο στα 0,4950) με τους αγοραστές να κάνουν συγκριτικά με προηγούμενες συνεδριάσεις έντονη την παρουσία τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των πράξεων έγινε από τα 0,4960 και πάνω.

ΑΤΤΙΚΗΣ: Κοντεύει να μηδενίσει το δικαίωμα και η απόσταση του 0,5260 από το 0,2000 φαίνεται τεράστια, το θέμα όμως είναι που θα βρίσκεται η τιμή της μετοχής όταν θα μπουν οι νέες (49 στη μια παλιά)

ΦΡΙΓΟ: Ασανσέρ έχει γίνει η μετοχή το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει και έλλειψη δυναμικού, και η υπηρεσία πάει μια μέσα, μια έξω. Πιστή στο μότο «ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει» και αντιστρόφως η μετοχή, που διακύμανση κάτω του 1% -αν αφαιρέσουμε μια φορά που έμεινε σταθερή- έχει να δει εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Χθες είχε σειρά το αρνητικό πρόσημο (4,46%)

****

 • ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (οικονομολόγος- Fast Finance ΑΕΠΕΥ)

Η Ελληνική Αγορά, μετά την πίεση των τελευταίων ημερών στις Ξένες Αγορές και με δεδομένη την αυξημένη μεταβλητότητα που επικρατεί σε όλα τα Περιουσιακά Στοιχεία το τελευταίο διάστημα, υπέκυψε στις πιέσεις των πωλητών, αν και στο κλείσιμο η προσπάθεια ωραιοποίησης της ήταν εμφανής. Με το κλείσιμο των βιβλίων των Ξένων Θεσμικών, μαζί με τις τιμές υποχώρησε και ο τζίρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα 9μηνου που ανακοινώνει η πλειοψηφία των Εισηγμένων Εταιρειών, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την επανάληψή τους σε ένα πολύ μεταβλητό και ασταθές περιβάλλον, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Η νέα παράλλαξη “Ο” της πανδημίας λειτούργησε ως καταλύτης, κυρίως στις Ξένες Αγορές, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και η Ελληνική Αγορά είναι πολύ μικρή & ρηχή για να αντισταθεί, αν οι πιέσεις χειροτερεύσουν, παρά το γεγονός ότι έχει μείνει για μεγάλο διάστημα “μετεξεταστέα”.

Ο καλπάζων πληθωρισμός σε Παγκόσμιο επίπεδο, που μέχρι χθες μας έλεγαν οι “σοφοί” κεντρικοί τραπεζίτες ότι “είναι παροδικό φαινόμενο”, χτυπά υψηλό 20ετιας σε Ευρώπη & Αμερική, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων & τον περιορισμό των προγραμμάτων ρευστότητας.

Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει η αυξητική τάση του και θα κάνουμε ακόμα πολλούς μήνες να δούμε την επιπέδωσή του.

Η νέα αναστάτωση της Παγκόσμιας Παραγωγικής και Μεταφορικής Αλυσίδας, σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα γεωπολιτικά προβλήματα, αλλά και την αναμενόμενη αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων, εντείνουν την ανησυχία και τις πιέσεις, κυρίως στις Αναδυόμενες Αγορές, τόσο όσον αναφορά την εξυπηρέτηση του χρέους τους, όσο και την διατάραξη της Συναλλαγματικής τους Ισοτιμίας.

Η Τουρκία από ότι φαίνεται θα είναι το πρώτο “θύμα” παρά το θεώρημα “Τo big to fail”, υποβοηθούμενη και από τα “Erdoganomics”, αλλά δεν θα είναι η μόνη, αν η υφιστάμενη κατάσταση συνεχιστεί.

Όσον αφορά την Ελλάδα είναι μερικώς προστατευμένη από το €, την μεγάλη ρευστότητα που είχε συγκεντρωθεί ως “μαξιλάρι ασφαλείας”, αλλά και το γεγονός ότι η συζήτηση για την συνέχιση της συμμετοχής της στα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων, μετατέθηκε για τις 3/2/2022.

Επιπλέον τα πολυθρύλητα & πολυαναμενόμενα πακέτα στήριξης αν & όποτε έρθουν, με την προϋπόθεση ότι θα διαχυθούν σε μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Οικονομίας και δεν θα απορροφηθούν από λίγους μεγάλους και εκλεκτούς, θα βοηθήσουν στην επίτευξη των υψηλών στόχων ανάπτυξης, που η πολιτική Ηγεσία και αρκετοί οικονομικοί αναλυτές ευαγγελίζονται.

Στα αρνητικά, η επαναφορά της συζήτησης για το υψηλό χρέος, παρά τα θετικά διαρθρωτικά στοιχεία του, την εξέλιξη του πληθωρισμού, αλλά και το μάζεμα του διδύμου διευρυμένου ελλείμματος Κρατικού προϋπολογισμού & τρεχουσών συναλλαγών, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες σε ένα οικονομικό περιβάλλον που θυμίζει “κινούμενη άμμο”.

Για τους ανωτέρω λόγους η αναμενόμενη από πολλούς αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Χώρας, αναβλήθηκε άλλη μια φορά για το εγγύς μέλλον..

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η προσπάθεια αρκετών Ελληνικών Εταιρειών που συνωστίζονται να αντλήσουν κεφάλαια μέσα από ομολογιακές εκδόσεις 5 – 7 ετών, με αρκετά χαμηλά (κατά την εκτίμησή μας) επιτόκια. Προφανώς προεξοφλούν αύξηση επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα και προσπαθούν να επωφεληθούν από τα άκρως χαμηλά επιτόκια, που κάποιοι είναι διατεθειμένοι να παρέχουν.

Επισημαίνουμε ότι όλες οι πρόσφατες εκδόσεις διαπραγματεύονται χαμηλότερα του 100, παρά τις υπερκαλύψεις που παρουσίασαν!!!

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας παραμένει θετική, υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν αναλυτικά και ανωτέρω. Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή, επικεντρώνοντας επιλεκτικά το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ωφέλειες από τυχόν πληθωριστικές πιέσεις.

Επισημαίνουμε ότι ζούμε σε ένα επενδυτικό περιβάλλον με αυξημένη μεταβλητότητα, η οποία θα ενταθεί.

Οι επενδυτές είναι προς το παρόν μοιρασμένοι σε αισιόδοξους & απαισιόδοξους.

Η φράση του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου Ε. Καντ περιγράφει απόλυτα τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στις Αγορές “ο ένας κοιτάζει το νερόλακκο και βλέπει τη λάσπη, ο άλλος βλέπει μέσα του τα άστρα που αντανακλώνται”.

Εμείς ως πραγματιστές προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε την μεταβλητότητα με αυστηρά ‘stop loss’, μέχρι η τάση να δώσει απάντηση στο ερώτημα ποιος έχει δίκιο.


 • Από τον… Παρουσιολόγο (Θανάσης Σταυρόπουλος)

από σήμερα οι μετοχές της CNL Capital Ε.Κ.Ε.Σ. – Δ.Ο.Ε.Ε. ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2021, €0,15 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Επίσης, το Ιατρικό Αθηνών (-0,58%) γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την Oaktree Capital, “αποκλειστικά και μόνο στην μαιευτική – γυναικολογική δραστηριότητα του Ιατρικού Αθηνών ‘Γαία”.

Από εκεί και πέρα, δεν είχαν πειστικούς αγοραστές οι ΧΑΙΔΕ (+8,33%), ΚΤΗΛΑ (+4,76%), ΣΠΙ (+4,35%), ΜΑΣΟΠ (+4,17%), ΚΜΟΛ (+3,27%), ΜΙΝ (+1,82%), ΕΛΓΕΚ (+2,27%) και ΛΑΒΙ (+0,83%).

Πλαγιοανοδικά από τα 2,91 ευρώ (κλείσιμο 26/11) ο Τζιρακιάν (+0,63%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν ΦΒΜΕΖΖ (+7,85%) και Epsilon Net (+4,48%), σε νέα υψηλά 145 μηνών η Medicon (+5,13%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+4,49%), Fieratex (+4,33%) και MIG (+2,84%).

Κατέβασε συναλλαγές η Ιντρακόμ (-1,80%), ενώ αύξησαν συναλλαγές οι Τρ. Αττικής (+1,94%), ΞΥΛΠ (+16%) και Κέκροπας (+0,82%).

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΣΙΔΜΑ (+4,11%) και Entersoft (+1,12% και μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά).

Παρουσία πωλητή σε ΠΡΔ (-11,80%), ΜΑΘΙΟ (-5,45%), ΙΝΤΕΡΚΟ (-2,82%), ΔΟΜΙΚ (-2,23%) και ΕΛΣΤΡ (-0,75%).

Σε χαμηλά 8μηνου η ΕΛΒΕ (-4,72%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Frigoglass (-4,46%), Performance (-3,13%), Q&R (-2,48%), Centric (-0,35%) και Μοτοδυναμική (-2,94%).


 • Αποσπάσματα από την καθημερινή αναφορά του Γιώργου Κατικά (Β.Ν)

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Η Ελένη Κορδέλλου μείωσε και πάλι το ποσοστό της. Ουσιαστικά, είναι ο λόγος που εδώ και πολλούς μήνες βλέπουμε τη μετοχή να κάνει μεγάλους όγκους και να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Στο 20,758% πλέον μετά από πωλήσεις που έκανε μέσα στον Νοέμβριο.

Προσοχή στην ανάγνωση της ανακοίνωσης, δεν τα «έχωσε» πριν λίγες μέρες όλα τα κομμάτια, απλά με τις πωλήσεις που έκανε μέσα στον Νοέμβριο έπεσε 3% το ποσοστό της από την τελευταία ανακοίνωση που ήταν πριν 2 χρόνια. Δεν είναι υπόχρεο πρόσωπο, αλλά μία εκ των βασικών μετόχων. Δεν ασκεί διοίκηση δηλαδή για να πρέπει να ανακοινώνει κάθε της πράξη.


 • BETA SECURITIES

INTERCONTINENTAL REIT (9M:21 results): Funds from Operations (FFO) at €5mn. Net Debt at €40.1mn, NAV at €75.5mn.

INTERCONTINENTAL

2020

2021

Y-o-Y

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

9M

9M

(%)

Q3

Q3

(%)

Sales

6,180

6,190

0.2%

2,072

2,192

5.8%

EBITDA (Adjusted)

5,000

5,100

2.0%

1,800

2,014

11.9%

EBITDA Mrg

80.9%

82.4%

+148 bps

86.9%

91.9%

+501 bps

EBIT (Adjusted)

4,990

5,010

0.4%

EBIT Mrg

80.7%

80.9%

+19 bps

 • MOUZAKIS (9M:21 results):

MOUZAKIS

2020

2021

Y-o-Y

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

9M

9M

(%)

Q3

Q3

(%)

Sales

2,962

3,690

24.6%

1,024

1,049

2.4%

EBITDA

1,062

1,159

9.2%

98

-15

-114.8%

EBITDA Mrg

35.9%

31.4%

-443 bps

9.6%

-1.4%

-1,096 bps

EBT

873

933

6.9%

EBT Mrg

29.5%

25.3%

-418 bps

TΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (Από ποιόν άλλο;)

 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ

Κακούργημα να πουλάς κράτος στην Ελλάδα!!

 • Κακούργημα να πουλάς κράτος στην Ελλάδα!!

Του Γιώργου Κράλογλου

Το κράτος τέρας μας χρεώνει ως 400 δισ. από δανεικά, για ανάγκες του, αλλά είναι κακούργημα να το πουλάς, μας λέει ο Τσίπρας από τα βουνά της Κοζάνης.

Η αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της αριστεράς και της προόδου… με την κυβέρνηση μάς αφήνει εντελώς αδιάφορους.

 • Αναφέρθηκα,  στη χθεσινή καταγγελία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για το “κακούργημα” να διατεθεί το 17% της ΔΕΗ, για ένα και μόνο λόγο. Να δικαιολογήσω τον τίτλο στο σημερινό σημείωμα της στήλης. Άλλωστε, τι σημασία να αποδώσεις σε ακόμη μια θλιβερή πολιτική κόντρα,  όταν απέναντί σου έχεις τη γκρίζα ως σκοτεινή εικόνα που συνθέτει το σήμερα και το αύριο της οικονομίας μας.

Βαδίζουμε στη 12ετία της χρεοκοπίας μας, από την ασύδοτη κρατική σπατάλη (δανεικών), για να εξυπηρετηθούν πελατειακές σχέσεις κομμάτων και κυβερνήσεων (από την πρώτη ημέρα της μεταπολίτευσης και για 35 συνεχή χρόνια) αλλά η πολιτική μας “επιθεώρηση” επιμένει να ανεβάζει έργα…, κόντρας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στην κάθε πώληση κράτους.

 • Πολιτική κόντρα (όπως η χθεσινή) για την πώληση 17% της ΔΕΗ, που την διέλυσαν και κομματικά συμφέροντα με διορισμούς,  από όλες τις κυβερνήσεις, κομματικών (μέχρι και 37.000 στις εποχές μεγάλης φαυλότητας…) από τα “σώματα” κλακαδόρων και αφισοκολλητών, διανέμοντας τους διορισμούς σε όλα τα κόμματα της Βουλής,  βάσει λίστας… και ανάλογα με τα ποσοστά τους.

Πολιτική κόντρα για την πώληση 17% της ΔΕΗ που την διέλυσε και ο παρεμβατισμός κυβερνητικών βουλευτών (όλων των κυβερνήσεων όπως και βουλευτών αξιωματικής αντιπολίτευσης- ειδικά των αριστερών κομμάτων-) με το φόρτωμα στις πλάτες της ΔΕΗ των χρεών σε ηλεκτρικό ρεύμα των ΔΕΚΟ, σε απίθανο ύψος (20-100 εκατ. ευρώ) υποχρεώνοντάς την να τα μετατρέπει σε μετοχικό κεφάλαιο (ΛΑΡΚΟ) ή να τα παγώνει (κρατικά ναυπηγεία,  κρατικά μεταλλεία,  κρατικά λιπάσματα,  κρατικά χημικά και άλλα συγκροτήματα) με τη μορφή επιδοτήσεων (πληρώνοντας βέβαια και πρόστιμα στην Κομισιόν). Ποιος ήταν ο σκοπός; Να μη χαθούν οι ΔΕΚΟ και σταματήσουν οι διορισμοί που στην 35ετία της φαυλότητας ξεπέρασαν γενικά τις 50-70.000 κομματικούς.

 • Πολιτική κόντρα για την πώληση του 17% της ΔΕΗ που τη διέλυσε και ο κατευθυνόμενος κομματικός εργατοπατερισμός, (σκάλες ισχυρότερος από τις εκάστοτε κομματικές Διοικήσεις της κάθε κυβέρνησης). Η οποία κυβέρνηση, σήκωνε τα χέρια ψηλά αν ο εργατοπατερισμός ήταν αντίθετος ακόμη και σε αναγκαίες επενδύσεις.

Αν ΔΕΗ και κυβέρνηση προωθούσαν συμφωνίες με ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές, ανεξάρτητα αν αφορούσαν και επέκταση του δικτύου της ή μεγέθυνση της παραγωγής με στόχο και μειώσεις στο ρεύμα. Και να σκεφτεί κανείς εδώ πως ορισμένοι αιθεροβάμονες…, θεωρούν ακόμη ότι (στην Ελλάδα βεβαίως) η παραμονή των κρατικών μονοπωλίων ενέργειας στα χέρια του κράτους προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών…, σε σχέση με τους ιδιώτες.

 • Πολιτική κόντρα για την πώληση του 17% της ΔΕΗ (που έτσι και αλλιώς μας την επιβάλλει και η συμφωνία εξόδου από τα μνημόνια που υποθήκευσε την ελληνική κρατική περιουσία για 99 χρόνια) αντί να κοιτάξουμε με συναίνεση η αναβάθμισή της σε παραγωγό ενέργειας να καλύπτει το 100% των αναγκών μας σε ηλεκτρισμό ακόμη και αν (σε κάποια νέα εκβιομηχάνιση της χώρας) απαιτηθεί αύξηση αναγκών ρεύματος κατά 10-15%, (πράγμα που αδυνατεί να προσφέρει σήμερα η ΔΕΗ),  κλείνοντας έτσι και το ξέφραγο επιχειρηματικό αμπέλι εισαγωγών ρεύματος αλλά και τους χορούς των εισαγωγέων…

Μπορούσε να το επιτύχει η ΔΕΗ γιατί διέθετε και διαθέτει και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό για τις αυξημένες ανάγκες της εθνικής παραγωγής αλλά και τεχνογνωσία να το πράξει αποτελεσματικά. Μήπως όμως τα συμφέροντα της πολιτικής ισορροπούσαν καλύτερα στην εξυπηρέτηση εισαγωγών από τη γειτονιά των Βαλκανίων; Λέμε τώρα εμείς…

 • Είναι λοιπόν ή δεν είναι να αναρωτιέται κανείς πόσο πολιτικό θράσος μπορεί να έχει ένας πολιτικός όταν (για να ακουστεί τοπικά ευχάριστος…) αποκαλεί κακούργημα την πώληση ΔΕΚΟ, ως μέρος του κράτους τέρατος, (για να πληρωθούν και δανεικά της συντήρησής του) και καλεί τους ιθαγενείς της χώρας (αυτό κάνει) να πληρώσουν τους φόρους τους, σήμερα για τη ΔΕΗ, αύριο για τη ΔΕΠΑ και ίσως και τη ΛΑΡΚΟ,  μεθαύριο για την ΕΑΒ, τα κρατικά λιμάνια, τα κρατικά τρένα…, υπέρ του αγώνα για το “κακούργημα” πώλησης ΔΕΚΟ,  που είναι χρήσιμα και ως μόνιμα στρατόπεδα διορισμού, του κομματικού στρατού κατοχής…

george.kraloglou@capital.grΜε εμφατικό τρόπο ανέκαμψαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, με τους επενδυτές να ιχνηλατούν την επίδραση την οποία θα έχει η μετάλλαξη Όμικρον στην αμερικανική και στην παγκόσμια οικονομία, με την αισιοδοξία τελικώς να πρυτανεύει και τον Dow Jones να καταγράφει άνοδο κοντά στο 2%.

 • Πιο συγκεκριμένα, στο ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 619,66 μονάδες ή 1,82%, στις 34.641,70 μονάδες, με τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 67,46 μονάδων ή 1,49%, στις 4.580,50, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 127,3 μονάδες ή 0,83%, στις 15.381,30.

Οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών, καζίνο και ενέργειας ηγήθηκαν των κερδών, ανακάμπτοντας από το sell-off της Τετάρτης. Η μετοχή της Delta Airlines κέρδισε 9,3%, εκείνη της MGM Resorts 7,7%, ενώ η μετοχή της Hilton Worldwide σημείωσε άνοδο 7,5%.

Η μετοχή της Boeing σημείωσε άλμα 7,5%, μετά την απόφαση της Κίνας να επιτρέψει στα αεροσκάφη τύπου 737 Max να ξαναρχίσουν να πετούν στους αιθέρες της.

Η μετοχή της Apple ήταν μεταξύ εκείνων που έχασαν έδαφος (-0,61%), καθώς το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός βλέπει τη ζήτηση για iPhone να υποχωρεί, ακριβώς πριν την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο των γιορτών.

 • Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, κυρίως τη μεταδοτικότητά της, αλλά και το κατά πόσον μπορεί να ξεπερνά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια. Η πιθανότητα, επίσης, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, να απομειώσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ταχύτερα του αναμενομένου βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

“Παραμένουμε προσεκτικοί με τον S&P 500 σε μια περίοδο που η Fed γίνεται hawkish εν μέσω μιας παραφουσκωμένης αγοράς”, ανέφερε η Savita Subramanian, ανώτερο στέλεχος της Bank of America Securities για την αγορά των ΗΠΑ. Σημείωσε δε ότι υπάρχει κίνδυνος ενός πληθωριστικού τύπου πλήγματος στην κατανάλωση των νοικοκυριών. Η Bank of America σημειώνει πάντως ότι ιστορικά ο Δεκέμβριος είναι ο πλέον ισχυρός μήνας για τον S&P 500.


Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Πέμπτη σε συνέδριο του Reuters ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τη λέξη “παροδικός” για την περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

 • Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι θα ήθελε να αλλάξει η ρητορική της κεντρικής τράπεζας, αφαιρώντας τη λέξη “παροδικός” από την περιγραφή για τον πληθωρισμό ενώ σημείωσε και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις “θα παραμείνουν αρκετά και στη διάρκεια του επόμενου έτους”.
 • Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 24 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Boeing, American Express, Visa, ενώ των απωλειών εκείνες των Walmart, Merck, Johnson&Johnson.Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός τη συνεδρίαση της Πέμπτης υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου, αφού το πολύτιμο μέταλλο δεν κατάφερε να βρει στήριξη από την αβεβαιότητα που προκαλούν στις αγορές οι εξελίξεις με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Οι περισσότεροι traders και επενδυτές πιστεύουν ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού “δεν θα προκαλέσει καταστροφική ζημιά στην παγκόσμια οικονομία”, δήλωσε στο MarketWatch ο Chintan Karnani, διευθυντής ερευνών στην Insignia Consultants.

“Προτιμούν τις μετοχές έναντι ασφαλών καταφυγίων όπως ο χρυσός”, δήλωσε. “Οι τεχνικοί traders επίσης δεν αγοράζουν, καθώς τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά στοιχεία είναι πτωτικά”.

Προς το παρόν, “οι traders απλώς βρίσκονται στο σκοτάδι” μέχρι να υπάρξει “σαφήνεια” σχετικά με την Όμικρον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε ο Karnani.

“Οι φόβοι για τη νέα μετάλλαξη έχουν υποχωρήσει σε κάποιον βαθμό στα τέλη της εβδομάδας και αυτό επαναφέρει κάποια διάθεση για ρίσκο στην αγορά. Η πτώση της αγοράς αργού πετρελαίου αυτή την εβδομάδα επηρεάζει επίσης αρνητικά τις αγορές μετάλλων”, σχολίασε σε σημείωμά του ο Jim Wyckoff, αναλυτής της Kitco.com.

“Με τις αγορές να βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και τη συμπεριφορά των επενδυτών να είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη, οι τιμές του χρυσού ίσως κινηθούν ανοδικά εφόσον τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον αυξηθούν”, επισήμανε ο Naeem Aslam, αναλυτής της AvaTrade.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο πρόσθεσε λιγότερο από 0,1% σύμφωνα με τον δείκτη ICE US Dollar, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε στο 1,445%, από 1,433% την Τετάρτη.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε την Πέμπτη κατά 21,60 δολάρια ή 1,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.762,70 δολάρια ανά ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 2 σεντς ή 0,1% στα 22,316 δολάρια ανά ουγγιά, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες (-2,1%).

Αντιθέτως, ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,2% στα 4,299 δολάρια ανά λίβρα.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου για την πλατίνα διολίσθησε κατά 0,2% στα 933,10 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 1% στα 1.771,40 δολάρια ανά ουγγιά.

Άνοδο κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου την Πέμπτη, αφού ο OPEC+ κατέληξε σε συμφωνία για την τήρηση της υφιστάμενης πολιτικής για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιανουάριο.

Το καρτέλ, πάντως, άφησε ανοιχτή την πόρτα για τυχόν προσαρμογές στην παραγωγή, ανάλογα με τις νέες εξελίξεις στην αγορά, με φόντο την απελεύθερωση αποθεμάτων αργού από τις ΗΠΑ και άλλους μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου, αλλά και τις εξελίξεις με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.

Ο OPEC+ συνεχίζει να αντιστέκεται στο αίτημα των ΗΠΑ για ταχύτερη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, φοβούμενος ότι η υπερπροσφορά θα μπορούσε να βλάψει την εύθραυστη ανάκαμψη του ενεργειακού κλάδου. Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή, καθώς οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί.

Ειδικοί του OPEC+ ανέφεραν σε έκθεση που είδε το Reuters την Τετάρτη ότι ο αντίκτυπος από την Όμικρον δεν είναι ακόμη σαφής, παρόλο που πολλές χώρες έχουν επιβάλει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

“Οι ανησυχίες για τη ζήτηση ήταν ήδη έντονες και το τελευταίο πράγμα που περίμεναν να ακούσουν οι “ταύροι” του αργού ήταν μια ακόμη ανατροπή της τρέχουσας πολιτικής από τον OPEC+”, παρατήρησε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής της ThinkMarkets.

Ο OPEC+ “θα διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά και έτσι θα απομακρύνει την απειλή της έλλειψης προσφοράς σε μια εποχή που η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί”, τόνισε ο Razaqzada.

Μετά την απόφαση του OPEC+ oι τιμές του αργού ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας στα 62,43 δολάρια το βαρέλι, “καθώς η αγορά συνειδητοποίησε ότι αυτή η απόφαση είναι αρκετά έξυπνη, αποδεικνύοντας ότι ο OPEC+ παίζει σκάκι και όχι ντάμα”, ανέφερε σε σχόλιό της η Rebecca Babin, senior energy trader της CIBC Private Wealth US.

Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιανουαρίου έκλεισε τελικά με άνοδο 93 σεντς ή 1,4%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 66,50 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση προσθέτοντας 80 σεντς ή 1,2% στα 69,67 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Με τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν απώλειες στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά την ανοδική τους ανάπαυλα χθες, με τις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Στα επιμέρους, ο γερμανικός DAX έχασε 1,35% στις 15.263,11 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,25% στις 6.795,75 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,55% στις 7.129,21 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 1,39% στις 26.005,40 μοναδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 1,8% στις 8.300,80 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η Vifor Pharma έκανε ράλι 21%, μετά από πληροφορίες ότι ο Αυστραλιανός γίγαντας βιοτεχνολογίας CSL βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά του ελβετικού ομίλου έναντι περίπου 10 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, η βρετανική εταιρεία διαδικτυακής παράδοσης φαγητού Deliveroo σημείωσε “βουτιά” 9,5% μετά την είδηση ότι δύο στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Will Shu, πούλησαν μετοχές αξίας εκατομμυρίων λιρών για να διευθετήσουν φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στα εταιρικά νέα, ο βρετανικός γίγαντας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ABRDN συμφώνησε να εξαγοράσει τη διαδικτυακή επενδυτική πλατφόρμα Interactive Investor έναντι 1,49 δισ. στερλινών (1,98 δισ. δολαρίων). H μετοχή της ABRDN υποχώρησε κατά 3,8%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat έδειξαν υποχώρηση του δείκτη ανεργίας στην Ευρωζώνη, στο 7,3% τον Οκτώβριο από 7,4% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία ήταν αντίστοιχα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.


Σ.Σ μ/μ: 
 • Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους.
 • Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία.
 • Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.