Παραμένει το αρνητικό σενάριο στο Χ.Α (28/3)

Παραμένει το αρνητικό σενάριο στο Χ.Α

  • Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 550,85 μονάδες με πτώση 3,92%, ολοκληρώνοντας με εβδομαδιαίες απώλειες 0,77%
  • Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,79 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 6,99 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 27 έκλεισαν ανοδικά, 76 πτωτικά, και 80 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, με τις απώλειες να διευρύνονται στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 548,22 μονάδων, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Η πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να κλείνει με αρνητικό πρόσημο, με τις μετοχές των Τιτάνα, ΕΧΑΕ, Σαράντη, ΕΛΤΟΝ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ολυμπιακής Τεχνικής, και ΠΛΑΙΣΙΟ να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση με κέρδη.

Η άρνηση της Γερμανίας εχθές να δεχθεί την έκδοση των corona bonds, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από τον κοροναϊό, ώθησε σήμερα από την έναρξη της συνεδρίασης σε απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενισχύοντας εκ νέου τις πιθανότητες για χαμηλότερα επίπεδα από τα πρόσφατα χαμηλά.

Σε συνέχεια της από 11.03.2020 ανακοίνωση της ΑΛΟΥΜΥΛ, οι Πιστώτριες Τράπεζες έκαναν αποδεκτό το αίτημα παράτασης της σύμβασης ανοχής (standstill agreement) μέχρι την 12η Ιουνίου 2020. Η παράταση του standstill agreement κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να υπογραφεί η τελική σύμβαση αναδιάρθρωσης.

Πακέτα συνεδρίασης

Παρά τις σημερινές απώλειες που πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, το ποσοστό των μετοχών που ολοκλήρωσαν με σήμα αγοράς αυξήθηκε στο 36% από 4% που ήταν μια εβδομάδα πριν.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο γενικός δείκτης, καθώς δεν κατάφερε να ολοκληρώσει για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με κέρδη, με το σήμα πώλησης να διατηρείται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία εβδομάδα κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με τον «χρυσό σταυρό» να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στις 578 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 450 μονάδες.  Ο εβδομαδιαίος όγκος διαμορφώθηκε (168,8 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των πέντε ημερών (221,3 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαίες απώλειες 1,11%, παραμένοντας σε σημαντικά υπερπουλημένα επίπεδα, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 74,69 εκατ. τεμάχια έναντι 132,6 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των πέντε ημερών, Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.553 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.187 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ο δείκτης FTSEM κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 3,47%, παραμένοντας σε υπερπουλημένα επίπεδα, με την προσοχή να στρέφεται στην επόμενη εβδομάδα και στο εάν θα διασπάσει την σημαντική στήριξη που έχει στις 728 μονάδες (γραμμή ΓΔ) ή όχι, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.031 μονάδες (γραμμή ΑΒ).

Έπειτα από πέντε εβδομάδες ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο και με κέρδη 7,60%, παραμένοντας όμως σε υπερπουλημένα επίπεδα, με την αντίδραση να θεωρείται ως φυσιολογική μετά και την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογαμε τον φόβο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης από το ελληνικό δημόσιο να περιορίζεται μέχρι στιγμής. Η αντίσταση βρίσκεται στις 457 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 280 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Θ.ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ

new-economy.gr