Παραμένει το αδιέξοδο στην προσπάθεια συμφωνίας για το Brexit – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Η Βρετανία και η ΕΕ εξακολουθούν να έχουν διαφορές στις συνομιλίες τους για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας για το Brexit, αλλά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θέλει να αποχωρήσει ακόμη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Αλόκ Σάρμα.

Η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν χθες για μια «ύστατη προσπάθεια» τις ερχόμενες ημέρες για να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία, παρότι χάθηκε η τελευταία διορία, την οποία είχαν δώσει ο Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους διαπραγματευτές, δηλαδή έως το Σαββατοκύριακο, για την εξεύρεση τρόπου να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες και να αποτραπεί μια ταραχώδης έξοδος χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα.

«Θα συνεχίσουμε να συζητάμε, βεβαίως έχουμε διαφορές σε κάποια θέματα, αλλά όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός, δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε από αυτές τις συνομιλίες. Ο κόσμος περιμένει από μας, οι επιχειρήσεις περιμένουν από μας στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουμε αυτήν την ύστατη προσπάθεια και αυτό ακριβώς κάνουμε» δήλωσε ο Σάρμα στο δίκτυο του Sky.

«Οποιαδήποτε συμφωνία επιτύχουμε με την ΕΕ αυτή θα πρέπει να σέβεται το γεγονός ότι είμαστε μια κυρίαρχη χώρα, μια ανεξάρτητη χώρα και αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θα συνάψουμε μια συμφωνία, αν είναι να συναφθεί μια συμφωνία» σημείωσε ο Σάρμα.

Ο υπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι πεπεισμένος πως οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων θα αντέξουν στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και συμπλήρωσε ότι δεν υφίσταται καμία ανάγκη για τους καταναλωτές να προβαίνουν στην αποθήκευση τροφίμων: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι αλυσίδες τροφοδοσίας θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν. Θα έλεγα σε όλους “κάντε τα συνηθισμένα ψώνια σας” και πιστεύω ότι θα δούμε πως θα είμαστε απολύτως εντάξει».

Χθες ο Μπόρις Τζόνσον και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός φάνηκε να μη διαβλέπει προοπτικές για σημαντική πρόοδο.