Παραμένει το αδιέξοδο μετά τα συνάντηση Ε.Ε. – AstraZeneca για τα εμβόλια

Παραμένει, όπως όλα δείχνουν, το αδιέξοδο στις σχέσεις ΕΕ και AstraZeneca με αφορμή την παράδοση μειωμένου αριθμού εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα κράτη-μέλη μετά και τη χθεσινή συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca απέτυχαν να σημειώσουν πρόοδο την Τετάρτη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται αναφορικά με τις παραδόσεις των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού, δήλωσε μετά τη συνάντηση η αρμόδια Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ ασκεί πιέσεις προς την εταιρεία, ώστε να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από τις μονάδες παραγωγής που έχουν έδρα στην Ευρώπη και τη Βρετανία. «Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη διαφάνειας που παρατηρείται ως προς το πρόγραμμα των παραδόσεων του εμβολίου», δήλωσε η κυρία Κυριακίδου, με νεότερη ανάρτησή της στο twitter, αξιώνοντας ένα ξεκάθαρο σχέδιο από πλευράς AstraZeneca για την ταχεία παράδοση των δόσεων του εμβολίου, που είχε εξασφαλίσει η Ε.Ε. για το πρώτο τετράμηνο του 2021.

Από την πλευρά της, η AstraZeneca χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση, ενώ σε γραπτή δήλωση σημειώνεται καταρχάς η ευχαρίστηση του διευθύνοντος συμβούλου της για τη συμμετοχή του στη συνάντηση με το καθοδηγητικό συμβούλιο της ΕΕ για τα εμβόλια και προστίθεται: «Είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση για τις περιπλοκές της αύξησης της κλίμακας παραγωγής του εμβολίου μας και τις προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Δεσμευτήκαμε σε ακόμα πιο στενό συντονισμό για να χαράξουμε από κοινού ένα μονοπάτι για την παράδοση του εμβολίου μας τους προσεχείς μήνες, καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να φέρουμε αυτό το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας».