Παραιτείται ο διοικητής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν

Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της Bundesbank, στα τέλη του έτους ανακοίνωσε ο Γιενς Βάιντμαν, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

«Ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο, Frank-Walter Steinmeier, να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Αποχωρεί από την Bundesbank, την οποία διοικεί από τον Μάιο του 2011» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι περισσότερα από 10 χρόνια είναι ένα καλό μέτρο χρόνου για μια νέα σελίδα, για την Bundesbank, αλλά και για μένα προσωπικά», έγραψε ο Weidmann σε επιστολή προς το προσωπικό της Τράπεζας.

Στις ευχαριστίες του προς το προσωπικό, ο Weidmann κάνει ειδική αναφορά στα επιτεύγματα που πέτυχαν από κοινού: «Το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε έχει αλλάξει μαζικά και ο ρόλος της Bundesbank έχει ενισχυθεί.

Η οικονομική κρίση, η κρίση χρέους και πιο πρόσφατα η πανδημία οδήγησαν σε αποφάσεις στην πολιτική και τη νομισματική πολιτική που θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες.

Πάντα ήταν σημαντική για μένα η καθαρή φωνή της Bundesbank.

Με μεγάλη πείρα, τα τμήματα συνέβαλαν στις συζητήσεις για τα σωστά διδάγματα από την κρίση και στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Έχουν υιοθετηθεί σημαντικές κανονιστικές αλλαγές. Η αναδιοργάνωση της τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη δεν οδήγησε μόνο σε εντελώς νέες εποπτικές δομές στην ΕΚΤ, αλλά και σε ενισχυμένο ρόλο.

Οι νέες αρμοδιότητες της Bundesbank στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας υπογραμμίζουν επίσης τον κεντρικό μας ρόλο όταν πρόκειται για ένα λειτουργικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

O Weidmann ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στην ΕΚΤ για την παραγωγική ατμόσφαιρα σε δύσκολες συζητήσεις κάποιες φορές, ενώ υπογραμμίζει τον σημαντικό και σταθεροποιητικό ρόλο της νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης της στρατηγικής ως σημαντικό ορόσημο στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.