Παράδοση στο ΕΚΑΒ 6 ασθενοφόρων – Aγοράστηκαν με χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό κατά των συνεπειών της Covid

Φωτογραφία αρχείου

Έγινε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη η τελετή παράδοσης στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) των πρώτων 6 από τα συνολικά 17 ασθενοφόρα, τα οποία αγοράστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών με χρήματα που συγκεντρώθηκαν στον ειδικό λογαριασμό για την κατάθεση δωρεών, προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού Covid-19.

Η τελετή έγινε στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου.

Τόσο τα 6 νέα ασθενοφόρα, συνολικής αξίας 430.000 ευρώ, τα οποία παραδόθηκαν σήμερα, όσο και τα υπόλοιπα 11, που αναμένεται να παραδοθούν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, αγοράστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που διαβίβασε το ΕΚΑΒ και θα καλύψουν ανάγκες του Κέντρου σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε καθεμία από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας θα διατεθούν δύο ασθενοφόρα, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες ΥΠΕ -Αττικής, Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και Μακεδονίας- θα λάβουν από τρία ασθενοφόρα η καθεμία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά: «Την άνοιξη του 2020, με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, ανοίχθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ο ειδικός λογαριασμός για την κατάθεση δωρεών προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού. Λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τις αυξημένες ανάγκες του ΕΚΑΒ σε ολόκληρη την επικράτεια εξαιτίας της πανδημίας, το υπουργείο Οικονομικών διέθεσε 1.230.000 ευρώ για την προμήθεια 17 ασθενοφόρων οχημάτων, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που μας διαβίβασε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Σήμερα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, βρισκόμαστε εδώ για να παραδώσουμε στο υπουργείο Υγείας τα πρώτα 6 ασθενοφόρα, συνολικής αξίας 430.000 ευρώ. Οχήματα τα οποία πρόκειται να ενισχύσουν τον στόλο του ΕΚΑΒ και να διευκολύνουν περαιτέρω την παροχή άμεσης, αξιόπιστης ιατρικής βοήθειας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε λόγο για μια σημαντική ημέρα για το ΕΚΑΒ, καθώς ενισχύεται με επιπλέον ασθενοφόρα και πρόσθεσε: «Όλο αυτό το διάστημα έχουμε προσπαθήσει από πόρους και δωρεές να ενισχύσουμε υλικοτεχνικά τους διασώστες του ΕΚΑΒ που καθημερινά δίνουν τη μάχη».

Τον τελευταίο χρόνο το ΕΚΑΒ έχει ενισχυθεί επίσης πάρα πολύ όχι μόνο από το υπουργείο Οικονομικών και τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας αλλά και από δωρεές της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ιδρύματος Ευγενίδου και από το Ίδρυμα «Αντώνιος & Ιωάννης Αγγελικούσης», σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου τόνισε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι αυτά τα ασθενοφόρα μαζί με όλο τον υπόλοιπο στόλο του ΕΚΑΒ θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό των συμπολιτών μας που χρήζουν παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Διαβεβαιώνω όλες και όλους πως οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι γιατροί του ΕΚΑΒ προασπίζοντας το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας δωρεάν υγείας, συνεχίζουν 24 ώρες το 24ωρο, να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας».