Παραδειγματικές Εργάτριες – Μια διαθεματική προσέγγιση σε δύο ελληνικά δημόσια νοσοκομεία- Παρουσίαση του βιβλίου της Ν. Στουρνάρα

Την εργασία μεταναστριών στο τομέα υγείας δύο ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων, αναδεικνύει το βιβλίο της Δρ Νεφέλης Στουρνάρα, που όπως επισημαίνει η συγγραφέας στο βιβλίο της με τίτλο «Παραδειγματικές Εργάτριες-Μια διαθεματική προσέγγιση σε δύο ελληνικά δημόσια νοσοκομεία (Εκδόσεις Παπαζήση), όχι είναι «είναι αθέατη και αόρατη και δεν αναγνωρίζεται».

Στον πρόλογο του βιβλίου της Νεφέλης Στουρνάρα, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Αθήνα παρουσία πλήθος κόσμου, η Δρ Αναστασία Χρήστου, αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Middlesex University του Λονδίνου, αναφέρει ότι «οι ιστορίες ζωής που παρατίθενται στο βιβλίο καθηλώνουν με τις ζωντανές περιγραφές εξουσιαστικών σχέσεων και καταπάτησης θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, λεκτικής βίας και λόγου όπου θέτει στο επίκεντρο τη σημειολογική βία στις εμπειρίες μεταναστριών, οι οποίες για την συνεισφορά τους παραμένουν αθέατες στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

«Πρωτοποριακή τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε μεθοδολογικό επίπεδο, η ερευνητική συμβολή του βιβλίου θα παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επίκαιρη καθώς πραγματεύεται, σε προ πανδημική χρονική στιγμή, τις βιοπολιτικές συνιστώσεςς του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας. Η εν λόγω χρονική περίοδος της επιτόπιας έρευνας που διεξήχθη, σημαδεύτηκε από πολλαπλές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της οικονομικής, μεταναστευτικής, υγειονομικής και ευρύτερα κοινωνικής, στην άβυσσο αρκετών άλλων μείζονος σημασίας πολιτικών γεγονότων. Η συγγραφέας κατέγραψε με διεισδυτική ακρίβεια το σφυγμό των γεγονότων στα πλαίσια της πολυμεθοδολογικής της οπτικής, αναζητώντας τις προοπτικές αναλυτικών εργαλείων διεπιστημονικής αιχμής στα μεταίχμια της κοινωνιολογίας και της φεμινιστικής γεωγραφίας, με παράλληλες πινελιές από βιογραφικές και εθνογραφικές αναλύσεις», αναφέρει η κα Χρήστου στο πρόλογο του βιβλίου.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Δημήτρης Παρσάνογλου, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, η Ελένη Ρεθυμνιωτάκη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Δικαίου, πρόεδρος τμήματος Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, και η Μαρία Στρατηγάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ανέλυσαν διεξοδικά τα ζητήματα που αναδεικνύουν τα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου που ξεδιπλώνουν την διατριβή της Νεφέλης Στουρνάρα, η οποία από το 2015 μέχρι το 2017 συνάντησε 24 γυναίκες από την Αλβανία και τη Βόρεια Hπειρο που εργάζονταν ως καθαρίστριες σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας. Το βιβλίο διατηρεί την ανωνυμία των γυναικών που μίλησαν στην συγγραφέα, όσο και την ανωνυμία των δύο νοσοκομείων στα οποία εκείνες εργάζονταν.

Η ίδια η συγγραφέας μιλώντας στην εκδήλωση έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο σε μια κοινωνία που επιθυμεί να διακρίνεται από αξίες και έννοιες όπως η ισότητα, η ισονομία, η δημοκρατία, η ενσωμάτωση, η στρατηγική κατά του ρατσισμού αγνοούνται οι γυναίκες αυτές που με αυτοθυσία προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο με τόλμη και ανθεκτικότητα. Πρότεινε μέσω μιας κοινής προσπάθειας, μέσω ερευνών με σεβασμό στις απόψεις των γυναικών , να δημιουργηθούν δυναμικές συμπερίληψης των κοινοτήτων και δυνατότητας συμμετοχής στις αποφάσεις.

 

Η Νεφέλη Στουρνάρα σπούδασε Κοινωνιολογία και Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Sussex. με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μετανάστευση και τη Διασπορά στον τομέα της Ανθρωπολογίας του School of Oriental and African Studies του Λονδίνου. Ολοκλήρωσε το Διδακτορικό της στην Κοινωνιολογία το 2020 στο Πανεπιστήμιο του Μiddlesex στο Λονδίνο. Από το 2004, ασχολείται με θέματα γύρω από τη μετανάστευση σε εθελοντικό, ακτιβιστικό, ερευνητικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η παρούσα διατριβή είναι αφιερωμένη στις συμμετέχουσες της έρευνας της, καθώς οι αφηγήσεις τους αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης, θάρρους και ανθεκτικότητας.