Παπαθανάσης: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης – Πολύ νωρίς για το άνοιγμα της εστίασης

Tα καταστήματα θα ανοίξουν ανάλογα με το πότε θα δώσουν το σινιάλο οι επιστήμονες, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, προαναγγέλλοντας νέα μέτρα ενίσχυσης για την εστίαση, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν τα καταστήματα του συγκεκριμένου κλάδου.

Όπως είπε, «είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για το άνοιγμα της εστίασης. Αρκετά καταστήματα στον κλάδο της εστίασης λειτουργούν με παράδοση οπότε έχουν μία λειτουργία, βέβαια είναι το υποσύνολο της κανονικής λειτουργίας τους».

Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση θα προωθήσει και νέα μέτρα για τη στήριξη της εστίασης. «Η πολιτεία θα σταθεί πολύ κοντά στην εστίαση γιατί είναι πολύ σημαντική, είναι το 40% της οικονομίας και η πολιτεία και η κυβέρνηση θα βρεθεί πολύ κοντά της».

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, επισήμανε ότι σήμερα ξεκίνησαν οι εκπτώσεις και σαφώς ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί, ωστόσο πάνω από όλα πρέπει να μπει η υγεία. «Αναμένουμε τις αποφάσεις των επιστημόνων σχετικά με το αν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της κινητικότητας με το όποιο άνοιγμα της αγοράς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον εμπορικό κόσμο. «Πέραν των μέτρων, τα οποία συνεχίζονται, με την πρώτη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί να ανοίξει η παράδοση εκτός, θα γίνει. Το υπουργείο έχει και τους κανόνες και τα μέτρα που μπορεί να λειτουργήσει.
Το click away ήταν ένα μέτρο, το οποίο λειτούργησε αποτελεσματικά, υπήρχε ένας επιπρόσθετος τζίρος, καθότι οι μεταφορικές δεν μπορούσαν να παραδώσουν», δήλωσε.

Μάλιστα ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι το επόμενο στάδιο μετά το click away, θα είναι το ραντεβού εντός του καταστήματος. «Το ραντεβού μπορεί να είναι με ένα ή και περισσότερα άτομα, σύμφωνα με το εμβαδόν του καταστήματος», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει την Παρασκευή και για το click away στα καταστήματα.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρηματίες, δήλωσε ότι παρότι δεν έχει ανοίξει ακόμα το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, όποιος έχει δαπανήσει χρήματα για να δημιουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα από τον Φεβρουάριο και μετά, μπορεί να υποβάλει αίτηση και να λάβει την επιδότηση. Παράλληλα, τρέχει και το πρόγραμμα της εστίασης για τα θερμαντικά σώματα, παρόλο που είναι κλειστά τα καταστήματα.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται ένα δανειοδοτικό πρόγραμμα το οποίο θα στηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ύψους έως 50.000 ευρώ με πολύ υψηλή εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ταυτόχρονα προετοιμάζεται από το οικονομικό επιτελείο κι ένα πρόγραμμα «Γέφυρα» για επαγγελματικά δάνεια.