Πάουελ (Fed): «Ναι» στη νέα δημοσιονομική στήριξη, ακόμη κι αν θεωρείται υπερβολική

Νέο μήνυμα για την περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας έστειλε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, εν μέσω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το πέμπτο -κατά σειρά- πρόγραμμα τόνωσης, το οποίο επεξεργάζεται το Κογκρέσο.

Από το βήμα του Εθνικού Επιμελητηρίου για τις Επιχειρήσεις και την Οικονομία, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ κάλεσε το Κογκρέσο να στηρίξει τη δημοσιονομική τόνωση, ακόμη κι αν αυτή θεωρείται υπερβολική. «Η πολύ λίγη στήριξη θα οδηγήσει σε αδύναμη ανάκαμψη, αβεβαιότητα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» προειδοποίησε, εφιστώντας την προσοχή για τον κίνδυνο χρεοκοπίας αρκετών επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ο Πάουελ, «αν η νομισματικές ενέργειες είναι περισσότερες απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, τίποτα δεν πρόκειται να πάει χαμένο». «Η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη και ταχύτερη, αν η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική συνεχίσουν να δουλεύουν πλάι-πλάι, παρέχοντας στήριξη στην οικονομία» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε, οι οικονομικές προοπτικές χαρακτηρίζονται υπό υψηλή αβεβαιότητα, καθώς ο κίνδυνος εξάλειψης των όποιων κερδών είναι ακόμη παρών. Κι αυτό, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την παροχή περαιτέρω βοήθειας.

Αυτές τις ημέρες, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προωθήσουν ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης. Παρότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων (σ.σ. η πλειοψηφία ανήκει στους Δημοκρατικούς) φαίνεται ότι επιτυγχάνονται οι αναγκαίες πλειοψηφίες, η Γερουσία (σ.σ. η πλειοψηφία ανήκει στους Ρεπουμπλικανούς) θεωρεί ότι το νέο πακέτο στήριξης είναι πολύ ακριβό και χρήζει μιας πιο στοχευμένης προσέγγισης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, το Κογκρέσο έχει εγκρίνει τέσσερα πακέτα δημοσιονομικών μέτρων, κάτι το οποίο δεν παρέλειψε να χαιρετίσει και ο επικεφαλής της Federal Reserve, κάνοντας λόγο για την «πλέον καινοτόμα δημοσιονομική απάντηση σε μια οικονομική κρίση από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης του 1929».