Πανούσης (do Value) – Παραμένει το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών- Χρονιά μετασχηματισμού το 2021

Στο πρόβλημα των κακόπιστων οφειλετών που βρίσκουν καταφύγιο σε μέτρα καλής πρόθεσης, τα οποία στην πράξη αποδεικνύονται ατελέσφορα και φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), κ. Τάσος Πανούσης.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γενική αναστολή όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης – και όχι μόνον των πλειστηριασμών», τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του NPL Summit 2021, για να προσθέσει: «Έχω πει επανειλημμένα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι πλειστηριασμοί και γενικά η προσφυγή σε αναγκαστική εκτέλεση δεν αποτελεί ούτε πρόθεση, ούτε επιλογή μας. Εμείς θέλουμε λύσεις. Λύσεις αμοιβαία αποδεκτές και βιώσιμες για να αναβιώσουν και να πληρωθούν τελικά τα δάνεια στο βαθμό που μπορεί να ανταποκριθεί ο οφειλέτης. Η αναγκαστική εκτέλεση δεν είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι λύση κοστοβόρα και χρονοβόρα. Αλλά. Υπάρχει ένα μεγάλο ‘αλλά’. Η απουσία της, ως έσχατο μέσο καταφυγής σε βάρος των στρατηγικών κακοπληρωτών, έχει σοβαρές παρενέργειες. Οι κατά σύστημα ασυνεπείς ενθαρρύνονται στην ασυνέπειά τους. Και οι συνεπείς βλέπουν ότι οι καταχρηστικές συμπεριφορές γίνονται ανεκτές. Έτσι καταστρέφεται μια μεγάλη κατάκτηση που είχαμε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, η αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποτροπή αποτελεί απειλή για το δημόσιο συμφέρον μακροπρόθεσμα, κι όχι απλώς για τους κατόχους δανειακών χαρτοφυλακίων, αφού το παρατεταμένο πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έχει ήδη πλήξει σοβαρά το ρυθμό με τον οποίο επιτυγχάνονται ρυθμίσεις και συναινετικές διευθετήσεις. «Έτσι, όμως, ξεκινά ένα ντόμινο παρενεργειών στην οικονομία. Τα σχέδια των τραπεζών για μείωση του αποθέματος Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων καθυστερούν, και μαζί τους η πλήρης αποκατάσταση της δυνατότητάς τους να χρηματοδοτούν την οικονομία – τώρα ακριβώς που πρέπει να στηριχτεί η ανάκαμψη. Εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, αυξάνει ο συντελεστής ρίσκου και για τις τιτλοποιήσεις που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, μέσω του προγράμματος Ηρακλής. Οι σχεδιασμοί των επενδυτών δυσχεραίνονται με αντίστοιχη επίπτωση στις αποτιμήσεις των νέων τιτλοποιήσεων – δηλαδή των ποσών που θα επενδύσουν στη χώρα ξένοι επενδυτές για να αποκτήσουν τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια. Και στην ίδια την αγορά νοθεύεται ο ανταγωνισμός από επιχειρήσεις που στηρίζουν την παρουσία τους στην αθέτηση υποχρεώσεων προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες πιστωτές», σημείωσε, για να προσθέσει: «Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Οι Εταιρίες Διαχείρισης συμβάλλουμε στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται η κινητοποίηση νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής τους. Σήμερα, βλέπουμε ότι υπάρχουν και διαθέσιμα κεφάλαια στις διεθνείς αγορές και ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην Ελλάδα. Ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι ανοιχτό για πολύ καιρό; Αν χάσουμε χρόνο, αφήνοντας στρατηγικούς κακοπληρωτές στο απυρόβλητο χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, μπορεί όταν θα χρειαστούν τα κεφάλαια να μην είναι πια διαθέσιμα».

Χρονιά μετασχηματισμού το 2021 για την αγορά «κόκκινων» δανείων

Όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης, το 2021 θα είναι χρονιά μετασχηματισμού για την αγορά των ΜΕΔ. «Θα έλεγα ακριβέστερα ότι θα είναι η χρονιά που θα διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της για το ορατό μέλλον», εξήγησε και συνέχισε: «Μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το απόθεμα ΝΡΕ κατά 50 δισ. –από τα 107 δις τον Μάρτιο του 2016 στα περίπου 57 δις το τέλος του 2020. Απομένει, όμως, ένα σημαντικό απόθεμα ΜΕΔ  στους ισολογισμούς. Η προσπάθεια είναι ακόμη σε εξέλιξη και απαιτείται να ενταθεί, καθώς όλοι ξέρουμε ότι θα προστεθούν ΜΕΔ λόγω της πανδημίας, όπως συμβαίνει πάντοτε σε μια μεγάλη οικονομική κάμψη

Για εφέτος είχαν προϋπολογιστεί τιτλοποιήσεις για χαρτοφυλάκια περίπου 23 δις. Οι τράπεζες όμως επιλέγουν την περαιτέρω επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών. Σχέδια που ήταν για το 2022 έρχονται μπροστά και θα υλοποιηθούν το 2021. Η επικείμενη ψήφιση του Ηρακλή ΙΙ δίνει αυτή τη δυνατότητα. Στο τέλος του χρόνου θα έχουν μειωθεί –εξαιρουμένης της πανδημίας- τα τραπεζικά ΜΕΔ σε περίπου 35 δις.

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα για το τι αφήνει στην οικονομία η πανδημική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισής της. «Θα μετρήσουμε τις απώλειες. Ανάμεσα σε αυτές θα δούμε και πόσα δάνεια προστέθηκαν στο απόθεμα των ΜΕΔ. Κυρίως, θα φανεί πόσοι ιδιώτες και επιχειρήσεις που απολαμβάνουν το προνόμιο της αναστολής πληρωμών θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα ομαλής μετάβασης στην κανονικότητα, τόσο τα κρατικά, τη Γέφυρα 1 και 2, όσο και τις ρυθμίσεις που προσφέρουν εταιρείες διαχείρισης και τράπεζες, και πόσοι δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν», τόνισε ο κ. Πανούσης, υπενθυμίζοντας πως οι Εταιρίες Διαχείρισης έχουν κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια αρωγής προς τους πληγέντες από τα μέτρα περιστολής της πανδημίας, αλλά και προς όλους τους οφειλέτες συνολικά. «Μόνο τον τελευταίο χρόνο προχωρήσαμε σε 75.000 ρυθμίσεις δανείων ύψους άνω των 2 δις. ευρώ σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών οι λύσεις που δώσαμε περιλάμβαναν και άφεση χρέους. Ταυτόχρονα, συνεργαστήκαμε με τις τράπεζες για ένα μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων και στα δάνεια που παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά τους, προσφέραμε ρυθμίσεις αμοιβαία επωφελείς που αποτελούν την βάση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προχωρά η υλοποίηση του εξωδικαστικού

Την πεποίθηση πως η υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς και όλες οι σχετικές ΚΥΑ για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, προχωρούν κανονικά εξέφρασε ο κ. Πανούσης. «Η εκτίμησή μας είναι πως θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Υπάρχει κινητοποίηση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, που έχει ουσιαστική σημασία καθώς με το νέο πτωχευτικό ρυθμίζεται το σύνολο των χρεών, τόσο προς τους ιδιώτες πιστωτές όσο και προς το δημόσιο τομέα», σχολίασε.