Πάνος Ισμαήλος: Οι προκλήσεις της Διοίκησης μιας Οικογενειακής Επιχείρησης

Ο Πάνος Ισμαήλος είναι επικεφαλής της εταιρείας Ισμαήλος Α.Ε., μιας οικογενειακής επιχείρισης που ξεκίνησε ο πατέρας του Αντώνης πριν 30 χρόνια στο χώρο του αυτοκινήτου και μοιράζεται την πορεία της και τις αξίες της με το εμπορικό σήμα Mercedes-Benz ως εξουσιοδοτημένος διανομέας και επισκευαστής των οχημάτων Mercedes-Benz και Smart.

Ο ίδιος κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία απαντώντας σε ερωτήσεις-προκλήσεις που τέθηκαν στο συνέδριο για τις οικογενειακές επιχειρήσεις (Family Business-Building Foundations for the future, με διοργανώτρια την εταιρία Palladian), δίνοντας ενδιαφέρουσες απαντήσεις για την διοίκηση, την διαδοχή, τις ισορροπίες και τον τρόπο προσέγγισης των πελατών:

Αντώνης και Πάνος Ισμαήλος.

Ποιές οι προκλήσεις αντιμετωπίζει διοικητικά μια οικογενειακή επιχείρηση;

Η βασικότερη πρόκληση είναι να υπάρχει αυτογνωσία απο όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Αν μιλάμε για εταιρία όπου βρίσκεται η πρώτη και η δεύτερη γενιά σε αυτή τότε πρέπει να διαχωριστούν οι στόχοι. Ο πρώτος δημιούργησε ενώ ο δεύτερος πρέπει να διαχειριστεί υποδειγματικά για να μπορέσει να συνεχίσει να δημιουργεί και να αναπτύξει την επιχείριση. Είναι τελείως διαφορετικό δόγμα.

Επιπλέον σε μια οικογενειακώς διοικούμενη επιχείρηση υπάρχει υπομονή και πιο μακροπρόθεσμος ορίζοντας ωρίμανσης των ενεργειών. Αυτό είναι ένα σημείο που απαιτεί προσοχή γιατί δεν  πρέπει η σχέση των μελών και οι συναισθηματισμοί να καθυστερούν την ανάπτυξη. Οι δύο γενιές είναι καλύτερα να είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, να τους ενώνει η καθημερινή λειτουργία και να αλληλοσυμπληρώνονται. 

Ποιές οι προκλήσεις σε ότι αφορά τη διαδοχή;

Την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει αυτός που παραδίδει την σκυτάλη. Όση προετοιμασία και εκπαίδευση χρειάζεται ένας νέος για να μπορέσει να αναλάβει άλλη τόση χρειάζεται και ένας μεγαλύτερος για να μπορέσει να διαφοροποιήσει το ρόλο του μέσα στην επιχείρηση. Σίγουρα μετράει πολύ το timing για να γίνει σωστά κάτι τέτοιο και σε αυτό βοηθάει πολύ αν η επιχείριση βρίσκεται σε υγιή επιχειρηματικά φάση.όταν το timing είναι καλό είναι ώριμη στιγμή να ορίσουν τα μέλη μιας οικογένειας μια εταιρική διακυβέρνηση μεταξύ τους. Εγώ προσωπικά μέσα στην εταιρία που δημιούργησε ο πατέρας μου αισθάνομαι υπάλληλος με αυξημένες ευθύνες.Μου αρέσει και αποτελεί κίνητρο για εμένα να συζητάμε νούμερα σαν να είναι εκείνος επενδυτής και μετά να εργαζόμαστε για να τα πετύχουμε σαν να πρέπει αν αποδώσουμε στον επενδυτή μας την επιστροφή για τις επενδύσεις που κάνει.

Ποιές αλλαγές έχουν επέλθει σήμερα σε σχέση με το ξεκίνημα της επιχείρισης πριν 30 χρόνια;

Η δική μας δουλειά διαφέρει σε τεράστιο βαθμό,θέλουμε να δούμε την αλλαγή και αφιερώνουμε πολλές ώρες για αυτό. Πλέον τον πελάτη μας τον κυνηγάμε να τον βρούμε μέσα στην οθόνη του κινητού του ή του υπολογιστή του. Η πώληση ως δουλειά κάθε μέρα μεταφέρεται όλο και περισσότερο στο ψηφιακό μονοπάτι που ακολουθεί ο ενδιαφερόμενος μέχρι να φτάσει στο φυσικό χώρο και να δεί τα προιόντα μας. Συνεπώς ένα ολόκληρο τμήμα της επιχείρισης μας έχει αλλάξει τρόπο λειτουργίας.Ο καλύτερος πωλητής είναι αυτό που κατανοεί καλύτερα τις ενέργειες που ο πελάτης έχει κάνει ο μέχρι να εμφανιστεί μπροστά του. Ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ότι τα κόστη στο ψηφιακό περιβάλλον μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο και καταλήγουν να αποτελούν σημαντικό μέρος του μπάτζετ μας.

Η χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε έχει αρκετά πλεονεκτήματα γιατί υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία για να αναπτύξεις και να εξελίξεις την δουλειά σου. Η ψηφιοποίηση διαδικασιών σε φέρνει σε πλεονεκτική θέση τόσο στην λειτουργία της επιχείρισης εντός όσο και εκτός. Το στοίχημα είναι διατηρήσεις την καθημερινότητα όσο πιο απλή γίνεται για να μπορείς να είσαι αποτελεσματικός.

Σε ποιο βαθμό τηρούνται οι ισορροπίες σε μία οικογενειακή επιχείριση και ποιά είναι τα πλεονεκτήματά της;

Εφόσον τα μέλη μιας οικογένειας έχουν ορίσει την μεταξύ τους σχέση τότε τα πράγματα είναι πολύ θετικά. Μια οικογενειακή επιχείριση έχει τρομερή ευελιξία στη λήψη αποφάσεων. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Επίσης θεωρώ ότι ανάμεσα στα μέλη μια οικογενειακής επιχείρισης πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σαν να είναι η εταιρία εισηγμένη σε Χρηματιστήριο. Αυτά τα δύο δημιουργούν πολύ μεγάλες προσδοκίες και πάνω σε αυτά μπορεί μια εταιρία οικογενειακού χαρακτήρα να χτίσει την υπεραξία της.

Το 90% των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι προσωποκεντρικές και παίζουν μεγάλο ρόλο οι προσωπικότητες. Αυτό είναι και κακό αλλά και καλό όταν υπάρχουν κάποιοι φραγμοί και κανόνες.

Πηγη: CEO.GR