Πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι η τιμή του brent

Ενισχύθηκαν σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου. Το brent ενισχύεται υψηλότερα από τα 120 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές για τις πωλήσεις του αργού της τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας την πιο σφιχτή προσφορά, ακόμη και αφού τα μέλη του OPEC+ συμφώνησαν να επισπεύσουν τις αυξήσεις της παραγωγής στους επόμενους δύο μήνες.

Το brent σημειώνει άνοδο 0,6% στα 120,40 δολάρια το βαρέλι, αφού διαμορφώθηκε και στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 121,95 δολαρίων.

Το west Τexas intermediate καταγράφει άνοδο 0,5% στα 119,48 δολάρια το βαρέλι, αφού προηγουμένως διαμορφώθηκε σε υψηλό τριών μηνών στα 120,99 δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία αύξησε την επίσημη τιμή πώλησης του Ιουλίου (OSP) για το αργό της πετρέλαιο στην Ασία κατά 2,10 δολάρια από τον Ιούνιο στα 6,5 δολάρια premium έναντι του μέσου όρου του σημείου αναφοράς των Ομάν και Ντουμπάι, όπως ανακοίνωσε η κρατική πετρελαϊκή Aramco.

Η OSP Ιουλίου είναι η υψηλότερη από τον Μάιο, όταν οι τιμές διαμορφώθηκαν σε ιστορικό υψηλό εξαιτίας των ανησυχιών για διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η αύξηση στην τιμή ήρθε παρά την απόφαση την προηγούμενη εβδομάδα από τον OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως ή 50% περισσότερο από ό,τι σχεδιαζόταν.

Η απόφαση να φέρει πιο νωρίς τις αυξήσεις της παραγωγής θεωρείται απίθανο να καλύψει τη ζήτηση, καθώς η αυξημένη κατανομή αφορά όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, η οποία αντιμετωπίζει κυρώσεις.