Πάνω από 120 ευρώ το φυσικό αέριο, υποχώρηση 7 δολαρίων για το πετρέλαιο

Διαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά παρουσιάζουν την Παρασκευή οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς ενώ οι φόβοι για ύφεση πιέζει τον μαύρο χρυσό, η ενεργειακή ανασφάλεια που δημιουργούν τα ρωσικά «παιχνίδια» με τις ροές εκτινάσσει το φυσικό αέριο πάνω από τα 120 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Σε αυτό το κλίμα οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων την Παρασκευή με τα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent να υποχωρούν 7,8 δολάρια ή 6,4%, στα 112,05 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχωρεί 8,9 δολάρια ή 7,5%, στα 108,6 δολάρια.

Μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που χαλάρωσαν τη νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να αποφύγουν την ύφεση, τώρα προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στο φυσικό αέριο καθώς η Gazprom μειώνει συνεχώς τη ροή στον Nord Stream, οι παραδόσεις προς Γαλλία έχουν πέσει στο μηδέν, οι ροές σε Ιταλία και Σλοβακία έχουν πέσει στο μισό, μειώνονται συνεχώς και προς Γερμανία ενώ έχει διακοπεί η παροχή προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία.

Σε αυτό κλίμα το συμβόλαιο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) βρίσκεται στα 124,1 ευρώ τη μεγαβατώρα ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε ανέβει ακόμα και στα 134 ευρώ.