Πάνω από 1 δισ. θα κοστίσουν οι αποζημιώσεις στην Volkswagen

Ως “καταστροφική” αποτιμά ο γερμανικός Τύπος στην πλειοψηφία του την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου για την καταβολή 28.257,74 ευρώ στον ιδιώτη Χέρμπερτ Γκίλμπερ από τη Ρηνανία Παλατινάτο, ο οποίος είχε προσφύγει κατά της εταιρίας, κατηγορώντας την ότι τον εξαπάτησε, όταν αυτός αγόρασε ένα όχημα τύπου Sharan αξίας 31.500 ευρώ.

Η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο για 60.000 ανάλογες περιπτώσεις και θα μπορούσε να κοστίσει στην εταιρία πάνω από ένα δισεκατομμύριο για την καταβολή αποζημιώσεων σε πελάτες, που θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν λόγω του Dieselgate. Eιδικά για τους κατόχους ντιζελοκίνητων οχημάτων προ του 2015, όταν και αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με την παραποίηση των στοιχείων για τις εκπομπές ρύπων, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η εταιρία θα αναγκαστεί να πληρώσει. Σε σχόλια τους Γερμανοί δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι έτσι αποδεικνύεται λανθασμένη η τακτική χρονοτριβής, που ακολούθησε η επιχείρηση του Βόλφσμπουργκ από την στιγμή αποκάλυψης του σκανδάλου.

Σε μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine επισημαίνοντας ότι πολλοί μέτοχοι μελετούν επίσης το ενδεχόμενο προσφυγής στην δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση λόγω της κατάρρευσης της τιμής της μετοχής της εταιρίας. Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να ερμηνευθεί ως “δόλια εξαπάτηση” αφού προφανώς και το ΔΣ της εταιρίας γνώρισε για την αλλοίωση των δεδομένων.