Πανικός στις διεθνείς τράπεζες: Ξεφορτώνονται άρον άρον τη τουρκική λίρα

  • Πανικός κυρίευσε τις διεθνείς τράπεζες την Τρίτη όταν το επιτόκιο ανταλλαγής (swap) ημέρας της τουρκικής λίρας για τις εξωχώριες συναλλαγές εκτοξεύθηκε στο 1.050%.
  • Οι διεθνείς τράπεζες δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές εξαιτίας των περιορισμών που είχε επιβάλει η τουρκική κυβέρνηση κι έτσι αναγκάσθηκαν να κρατήσουν τη λίρα με το επιτόκιο ημέρας στο 1.050% το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Ωστόσο η χθεσινή κίνηση δεν έμεινε ατιμώρητη, καθώς οι τράπεζες πήραν το αίμα τους πίσω σήμερα, προχωρώντας σε μαζικά sell-offs της λίρας, με το τουρκικό νόμισμα να καταγράφει απώλειες άνω του 2,2% έναντι του δολαρίου και την ισοτιμία να ξεπερνάει το ψυχολογικό όριο του 7, διαμορφούμενη στις 7,084 λίρες ανά δολάριο

  • Οι περιορισμοί των τουρκικών αρχών είναι μια τακτική που έχουν ακολουθήσει κατά κόρον στο παρελθόν, δημιουργώντας μία τεχνική κρίση ρευστότητας στη λίρα, με σκοπό να αποτρέψουν μία άτακτη υποτίμηση του νομίσματος.

Αυτή η τεχνική κρίση είχε ως αποτέλεσμα οι ξένες τράπεζες να μην δύνανται να πραγματοποιήσουν συναλλαγές όπως έγινε χθες, με τις αρχές να απαγορεύουν προσωρινά στις τουρκικές τράπεζες να μην συναλλάσσονται με τις Citigroup, την UBS και BNP Paribas.