Πανέτα (ΕΚΤ): Η ΕΕ πρέπει επειγόντως να αποφασίσει για τα δημοσιονομικά μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επειγόντως να αποφασίσει για το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, προκειμένου να βοηθήσει το μπλοκ να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε το μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέτα, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Είναι εξαιρετικά επείγον και στόχος θα πρέπει να είναι να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, όχι αργότερα από τις αρχές του 2021», είπε ο κ. Πανέτα, όπως μεταδίδει το Reuters. «Όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο πιο μεγάλο θα είναι το κόστος της παρέμβασης», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ πρότεινε τον περασμένο μήνα πακέτο μέτρων 750 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Ωστόσο ορισμένα συντηρητικά κράτη αντιστέκονται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καθυστερήσει η συμφωνία, ενώ ήδη δεν αναμένεται πλέον να υπάρξει συμφωνία τον Ιούνιο.

Ο κ. Πανέτα δήλωσε επίσης πως η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων από τους λεγόμενους «έκπτωτους αγγέλους» -δηλαδή τις εταιρείες που υποβαθμίστηκαν στην κρίση του κορωνοϊού-, ενώ επισήμανε πως η ακύρωση χρέους δεν βρίσκεται στις επιλογές της Τράπεζας.