Πανελλαδική στάση εργασίας στις 23 Φεβρουαρίου προγραμματίζει η ΠΟΕΔΗΝ

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι προγραμματίζει για τις 23 Φεβρουαρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη συγκέντρωση θα γίνει την ίδια ώρα στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και στην περιφέρεια στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί την ένταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, τον χαρακτηρισμό του θανάτου υγειονομικών από κορωνοϊό εργατικό ατύχημα, τη μονιμοποίηση εκτάκτων, την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, αυξήσεις στους μισθούς και επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας.

«Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Τα νοσοκομεία εμφανίζουν τέλος του έτους 2020 ληξιπρόθεσμες οφειλές 1 δισ. ευρώ, αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες και οι μόνιμες προσλήψεις είναι μηδενικές» αναφέρει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων Υγείας- Πρόνοιας… 25 υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό και πάνω από 5.000 έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «η αντιμετώπιση του τρίτου κύματος επιβάλλει καλύτερη οργάνωση του συστήματος στο επίπεδο της πρόληψης με περισσότερα και δωρεάν τεστ στην κοινότητα και ασφαλή νοσοκομειακή περίθαλψη με κατάλληλες υποδομές και επαρκή αριθμό ΜΕΘ».