Μετά την ανακοίνωση χθες Πέμπτη των βαθμολογιών για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τις ημερομηνίες για την κατάθεση του Μηχανογραφικού Δελτίου, ενώ στο τέλος Ιουλίου αναμένεται η ανακοίνωση και των βάσεων.
Πώς έγραψαν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές
Οι υποψήφιοι των φετινών εξετάσεων (συνολικά 88.570, 73.220 από ΓΕΛ και 15.350 από ΕΠΑΛ) δεν έγραψαν καλά σε Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσική και έτσι, σε συνδυασμό με τους λιγότερους υποψηφίους -σε σχέση με πέρυσι-, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες και κενές θέσεις στις αντίστοιχες σχολές, κυρίως της περιφέρειας.
Ανοδο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν οι ιατρικές, οι νομικές και οι πολυτεχνικές σχολές, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν οι βάσεις των περιζήτητων σχολών.
Συγκεκριμένα, στα μαθηματικά το 55,95% έγραψε κάτω από τη βάση και στην Ιστορία το 50,76%. Όμως και στα υπόλοιπα μαθήματα οι επιδόσεις δεν ήταν πολύ καλύτερες αφού και στη Φυσική το 48% έγραψε κάτω από τη βάση, στη Χημεία το 44,85% αλλά και στα Αρχαία το 41,54%.
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, η πορεία των βάσεων εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Οι μεσαίες επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες από πέρυσι αλλά και οι υποψήφιοι περισσότεροι.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών επιστημών οι υποψήφιοι μάλλον θα είναι και οι πιο ευνοημένοι καθώς είναι λιγότεροι από πέρυσι κατά 991 άτομα. Οι βάσεις πάνε προς πτώση και κυρίως στις χαμηλόβαθμες και μεσαίες σχολές.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Υγείας, οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν χειρότερες από πέρυσι. Οι μεσαίες σχολές θα σημειώσουν πτώση των βάσεων και όπου θα υπάρχει άνοδος μορίων θα είναι οριακή.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής. Ίσως είναι το μόνο πεδίο στο οποίο θα υπάρχει άνοδος των βάσεων, αλλά όχι εντυπωσιακή, καθώς οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από πέρυσι αλλά οι επιδόσεις ίδιες με το 2022. Και φέτος οι περισσότεροι υποψήφιοι ήταν από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) οι οποίοι έφτασαν στους 26.641.