Pandora Parers: 283(!) Eλληνες στα «κατάστιχα»…

Pandora Parers: 283(!) Eλληνες στα «κατάστιχα»…

Οπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, οι πάντες δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το έγκλημα, γράφει η εφημερίδα «τα Νέα».

«Η περίπτωση των «Εγγράφων της Πανδώρας» (Pandora’s Papers) δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα.

  • Είναι, δε, κάτι που επιβεβαιώνεται και για τους 35 νυν και πρώην επικεφαλής κρατών, ανάμεσά τους και δύο ευρωπαίοι ηγέτες ο τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, και ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, για τα 300 κυβερνητικά στελέχη της λίστας, αλλά και για πρόσωπα παγκοσμίως γνωστά από τον χώρο των σπορ και του θεάματος που φιγουράρουν στα έγγραφα, όπως οι προπονητές της Μάντσεστερ Σίτι και της Ρεάλ Μαδρίτης, Πεπ Γκουαρντιόλα, και Κάρλο Αντσελότι αντίστοιχα, η τραγουδίστρια, Σακίρα, και το άλλοτε τοπ-μόντελ, Κλόντια Σίφερ.

Αλλοι εμφανίζονται έκπληκτοι με τις αποκαλύψεις και άλλοι οργισμένοι που απειλούν με αγωγές και ζητούν επανορθώσεις. Αρκετοί δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τις αρχές για να αποδείξουν την αθωότητά τους, ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο για συνωμοσία των αντιπάλων τους. Υπάρχουν, δε, και κάποιοι που συνεχίζουν να παραμένουν σιωπηροί, εκτιμώντας πως οτιδήποτε πουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.

  • Οσο για τα κράτη και τους συνασπισμούς τους υπόσχονται ότι θα ξεκινήσουν άμεσα έρευνες, από τις οποίες τίποτε δεν θα μείνει κρυφό και όσοι έχουν παρανομήσει θα τιμωρηθούν – κάτι σαν τις γνωστές ΕΔΕ.

Από προχθές το βράδυ, λοιπόν, συμβαίνει ακριβώς αυτό που περιγράφεται παραπάνω, είτε πρόκειται για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε για την Αφρική είτε για τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, είτε για τη Ρωσία και το Πακιστάν.

Αυτό είχαν κάνει τουλάχιστον δέκα κυβερνήσεις , το ίδιο και η EE με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να αρνείται να κάνει σχόλιο για τους ευρωπαίους ηγέτες που φέρονται να εμπλέκονται και να περιορίζεται στη δήλωση ότι η Ενωση μάχεται έντονα και διαρκώς για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

  • Κι όμως αρκετοί γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να βρεθούν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Αλλωστε τα 151 έντυπα και ηλεκτρονικά MME από 117 χώρες του κόσμου και οι πάνω από 600 δημοσιογράφοι που διεξήγαν τις σχετικές έρευνες επί δύο σχεδόν χρόνια έχουν προειδοποιήσει εξαρχής ότι οι αποκαλύψεις θα είναι αλυσιδωτές και θα περιλαμβάνουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  • Είναι κάτι που προφανώς αφορά και τους 283 Ελληνες, οι οποίοι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες και διαρροές, βλέπουν το όνομά τους να φιγουράρει ανάμεσα στα χιλιάδες που έχουν σχέση, άμεση ή έμμεση, ως διαμεσολαβητές ή δικαιούχοι με τους 29.000 και πλέον λογαριασμούς υπεράκτιων εταιρειών οι οποίοι έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο.

Παρά δε το γεγονός ότι πάντα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ανεπαρκή δεδομένα στη λίστα, δεν περιλαμβάνονται νυν ή πρώην πολιτικοί -κάτι που μένει φυσικά να αποδειχθεί- δικαίως υπάρχει μεγάλη αγωνία στις τάξεις αρκετών ισχυρών και επωνύμων.

  • Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, μιας και ο όγκος των πληροφοριών , οι οποίες περιέχονται στα 11,9 εκατομμύρια έγγραφα των Pandora’s Papers, ανάμεσά τους και φωτοτυπίες ταυτοτήτων και διαβατηρίων, όπως και σχεδιαγράμματα των περίπλοκων ιδιοκτησιακών καθεστώτων, είναι τεράστιος και αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό για όσους βεβαίως είναι αποφασισμένοι να τον αξιοποιήσουν.

Ειδικά καθώς αυτές προέρχονται από 14 εταιρείες-διαμεσολαβητές, οι οποίες αναλάμβαναν να κατευθύνουν τους πελάτες τους και να στήνουν τις υπεράκτιες εταιρείες για να τους κρύψουν από τα μάτια των κοινών θνητών και των φορολογικών αρχών».

Ο Αναστασιάδης

Η εφημερίδα, «Αυγή», γράφει για τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. «Για ακόμα μια φορά βρίσκεται στο επίκεντρο αποκαλύψεων για τις υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης , διέψευσε κατηγορηματικά ότι βοήθησε, μέσω του ομώνυμου δικηγορικού γραφείου του, Ρώσο ολιγάρχη να αποκρύψει τη σχέση ιδιοκτησίας του με τέσσερις υπεράκτιες εταιρείες.

Με βάση καταγγελία που φιλοξενεί η εφημερίδα, Guardian, το δικηγορικό γραφείο, «Νίκος Αναστασιάδης», εμφάνιζε ως ιδιοκτήτες των τεσσάρων εταιρειών υπαλλήλου του γραφείου, τη στιγμή που εκείνες ανήκουν στο Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Τα σχετικά στοιχεία φαίνεται να είχαν κατατεθεί στις αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων στις 8 Ιουνίου 2015. Ο Λεμπέντεφ εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2015 κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Έκτοτε δραστηριοποιείται ως παραγωγός ταινιών στο Χόλιγουντ.

Σε δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα , το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» αρνείται κατηγορηματικά την κατάθεση παραπλανητικών στοιχείων, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μεταβιβάσει το 2013, με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τις μετοχές του και δεν ασχολείται με τις εργασίες του γραφείου από το 1997, όταν ανέλαβε την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Επικαλούμενο το δικηγορικό απόρρητο, το γραφείο δεν θέλησε πάντως να αποκαλύψει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των εταιρειών, λέγοντας ότι οι υπάλληλοι του ενεργούσαν ως εκπρόσωποι του πραγματικού ιδιοκτήτη.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε στον Guardian ότι δεν θα ήταν σε θέση να απαντήσει για καταγγελίες που αφορούν το πρώην δικηγορικό του γραφείο. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι είχε «εγκάρδια» προσωπική σχέση με τον Λεμπέντεφ και είχε χρησιμοποιήσει το προσωπικό του αεροπλάνο το 2013 για ένα ταξίδι στη Γαλλία, όπου συναντήθηκε με τον τότε Πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολάντ.

Το δημοσίευμα του Guardian επισημαίνει εξάλλου τις στενές σχέσεις του Αναστασιάδη με τον Ρώσο ολιγάρχη. Υπενθυμίζει πως ήταν το δικηγορικό του γραφείο εκείνο που το 2011 είχε αναλάβει τη διαδικασία πολιτογράφησης του Λεμπέντεφ ως Κύπριου πολίτη στο πλαίσιο του προγράμματος για τα «χρυσά διαβατήρια».

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια πως ο Νίκος Αναστασιάδης είχε εμπλακεί στους χειρισμούς του γραφείου του. Εγείρει πάντως το ερώτημα κατά πόσο ήταν «σοφό» ο ηγέτης ενός κράτους να επιτρέπει σε μια δικηγορική εταιρεία της οποίας δεν είχε τον έλεγχο και την επίβλεψη να ενεργεί κάτω από το όνομά του την ώρα που ο ίδιος ήταν πολιτικό πρόσωπο.

Οι σχέσεις των Ρώσων ολιγαρχών με κόμματα και πολιτικούς της ευρωπαϊκής Δεξιάς δεν περιορίζονται όμως μόνο στην περίπτωση της Κύπρου. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, ο μεγιστάνας του πετρελαίου Βίκτορ Φεντότοφ έκανε , μέσω μίας από τις εταιρείες του τεράστιες δωρεές στο βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα. Τα χρήματα φέρεται να ήταν προϊόν φοροδιαφυγής και προήλθαν από διάφορους υπεράκτιους λογαριασμούς».