Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: «Να σταματήσουν οι εντάσεις για να γίνουν βήματα μπροστά»

Ένα σύντομο τετ-α-τετ διάρκειας μόλις πέντε λεπτών είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας από τη νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι για να γίνουν βήματα μπροστά πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις, οι παραβιάσεις και οι λεκτικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς, ο Ακάρ φάνηκε να λαμβάνει το μήνυμα, κάτι που καταδεικνύεται από το γεγονός ότι εκείνος προετοίμασε το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση με τη χθεσινή δήλωσή του στον ΣΚΑΪ: «Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις, όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως, αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μοναδικός ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι αυτός των Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες που ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί που θέλουν τους δύο υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας να συναντώνται πιο «οργανωμένα» το απόγευμα.