Πάμε σε δεύτερο Ηρακλή αλλά το κράτος-Λερναία Ύδρα, δεν ιδρώνει…

Του Γιώργου Κράλογλου

Μια χαρά τα λέει η κυβέρνηση. Τα αυγά που της δώσαμε εμείς, σπάει. Θα εγγυηθεί (από τα λεφτά μας) 10 δισ. κόκκινα δάνεια, μπας και δουλέψει ο Ηρακλής 2.

  • Μια χαρά τα λέει, όμως, και ο γνωστός μας STERBER, αποτυπώνοντας, με 21 λέξεις, την πραγματική “ετικέτα” στην οικονομία μας “…οι φόροι μπαίνουν ανάλογα με την όρεξη που έχει το παχύσαρκο ντοβλέτι και όχι ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα της οικονομίας” (από σχόλιο του στο σημείωμα μας “Η οικονομία κόντυνε. Οι φόροι θα μείνουν ψηλοί;”).

Μια χαρά τα λέει και ο “καυτερός” Giorgio d Anconia, ζωγραφίζοντας τις ελληνικές φορολογικές ιδιαιτερότητες (σε σχέση με ίδιους φόρους στην Ε.Ε.) μέσα από χρώματα διαλόγου με έναν Βούλγαρο.

  • “Να ξέρατε τι προσπάθεια έκανα πριν 8 χρόνια να εξηγήσω σε έναν Βούλγαρο που είχε αγοράσει σπίτι στην κεντρική Ευρώπη όχι μόνο τι σημαίνει φόρος ιδιοκατοίκησης αλλά, τι σημαίνει ΕΝΦΙΑ. Να μην καταλαβαίνει. Κάποια στιγμή μου λέει: Εννοείς αυτό το ενάμισι ευρώ χαρτόσημο που δίνουμε κάθε χρόνο για τον Δήμο;” (από σχόλιό του στο σημείωμά μας “Μεταναστεύουν” και τα ακίνητα… Να μην το ξεχνάμε.).

Μια χαρά τα λέει επίσης και ο φίλος της στήλης κ. Γιώργος Ιακ. Γεωργάνας (εξαιρετικός μελετητής φαινομένων της οικονομίας μας) περιγράφοντας φορολεπτομέρειες που καλό είναι να μη ξεφεύγουν. Ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 19817 (μου θυμίζει, με αφορμή τα σημειώματα μου, των ημερών) είναι για δωρεές φιλανθρωπίας.

  • Αλλά για να δώσεις, ας πούμε, 2 ευρώ στον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπό σου, θα χρεωθείς και 0,50 λεπτά (25% καπέλο) ή 0,62 λεπτά (31% καπέλο) σε ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας !!
  • Και διερωτάται (δικαιολογημένα και κατά τη γνώμη μου), πού ακριβώς προστίθεται αξία σε καθαρώς μεταβιβαστική πληρωμή; Στηρίζοντας, με τον τρόπο αυτό, ένα παρασιτικό κράτος μπορούμε να κοιτάμε προς την 4η βιομηχανική επανάσταση;

Τρεις επισημάνσεις για να μη ξεχνιόμαστε. Tόσο η κυβέρνηση όσο και εμείς.

Η κυβέρνηση να μη ξεχνιέται γιατί ήξερε πολύ καλά τι παραλάμβανε και στην οικονομία, στις εκλογές του 2019. Ήξερε πολύ καλά και τα χαΐρια που μας οδήγησαν στην πτώχευση, 10 χρόνια πριν. Και τα δημοσιονομικά κουσούρια που δεν μας αφήνουν να ξεπεράσουμε την κρίση.

  • Γνώριζε ότι η κηδεμονία μας από τους δανειστές θα ήταν σκληρή, γιατί έτσι συμφώνησαν, ψήφισαν και υπέγραψαν, οι “ναι σε όλα…” της κυβέρνησης που διαδέχθηκε, για να τελειώσει τα μνημόνια.

Έβλεπε ότι στα δικά της χέρια θα σηκωνότανε το τείχος στον Έβρο, για να ανακόψει τις κατασκευασμένες ροές, από το “ακαταλόγιστο”, του σουλτανισμού, μιας και η Ε.Ε. αδυνατεί να ξεφύγει από τα “ναι μεν αλλά…”, της “γερμανικής κατασκευής”, με συμπαράσταση της παρέας Προτεσταντών και τεχνοκρατών του Βορρά…

  • Δεν ήξερε βέβαια αλλά ούτε μπορούσε να προβλέψει την κρίση της πανδημίας και το πόσο θα επιβάρυνε την πτώχευση του 2009 που παραμένει.

Κατά την έξοδό μας από τα μνημόνια το 2018, δεν είχαμε κανένα “θεραπευτικό” δεδομένο για την οικονομία μας. Βγήκαμε, (καλώς βέβαια), αλλά για να πούμε ότι βγήκαμε…

  • Ας μην απορούμε λοιπόν πως ανατρέπονται τα στατιστικά και μόνο στατιστικά, που στήνουν αισιόδοξες κορώνες ανάκαμψης ή ανάπτυξης. Ακόμη και εντός του 2021, λέει…

Τα υποκείμενα νοσήματα της οικονομίας μας, (μαζί με τις επιπλοκές από τον κορονοϊό που κανείς δεν ξέρει τι άλλο έρχεται) δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να επαναπαύεται, από τους εμβολιασμούς που κάνει στην οικονομία.

  • Ο κρατισμός έχει βάλει για τα καλά το χεράκι του και στην κρατούσα επιχειρηματική νοοτροπία.

Και από το σημείο αυτό ξεκινούν οι άλλες ευθύνες.

  • Οι επιχειρηματικές (όλων των μεγεθών) αλλά και οι επαγγελματικές διαφόρων μορφών. Η ανυπαρξία τους είναι που έφερε τα “ευχάριστα”, με τις εντυπωσιακές (για την εποχή) καταθέσεις στις εγχώριες Τράπεζες.

Τις “πονηρές καταθέσεις” με προέλευση και τα κρατικά “εμβόλια διάσωσης”. Ευτυχώς που το εντόπισε και το οικονομικό επιτελείο.

  • Κουσούρια σαν αυτά οφείλει να ξηλώσει, με οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση. Να σπάσει δικά της αυγά (ξεριζώνοντας από την οικονομία τον κρατισμό -ως νοοτροπία-).

Εάν δεν το κάνει το “αντικαρκινικό γιατρικό”, με το όνομα “ιδιωτικές επενδύσεις και ιδιωτικά κεφάλαια”, δεν θα φθάσει ποτέ στην Ελλάδα.

george.kraloglou@capital.gr