Παγκόσμια Τράπεζα-Ανασκόπηση του 2019- Τα μέτωπα που μένουν ανοικτά για το 2020

Παγκόσμια Τράπεζα-Ανασκόπηση του 2019- Τα μέτωπα που μένουν ανοικτά για το 2020

Καθώς η δεκαετία τελειώνει, oι φτωχότερες χώρες έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο νερό και την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ φτώχεια και η παιδική θνησιμότητα έχουν μειωθεί. Υπάρχουν πλέον περισσότερα κινητά τηλέφωνα από ό, τι άνθρωποι, ωστόσο, το 2019 περισσότεροι άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια από οποιαδήποτε άλλη εποχή στην ιστορία. Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σημείωσε ένα υψηλό όλων των εποχών και η βιοποικιλότητα μειώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Oι σοβαρές προκλήσεις παραμένουν καθώς αρχίζει το 2020, συνοψίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε 15 χώρες 800 εκατομμύρια άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την ακραία φτώχεια

Περισσότερο από το ένα τρίτο του κόσμου ζούσε στην ακραία φτώχεια πριν από 30 χρόνια. Σήμερα, λιγότερο από 10% των ανθρώπων ζουν με 1,90 δολάρια την ημέρα ή λιγότερο. Μεταξύ του 2000 και του 2015, 15 χώρες απομάκρυναν 802,1 εκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια, σύμφωνα με νέα ανάλυση των δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη φτώχεια. Αυτές οι 15 χώρες είχαν τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης της φτώχειας μεταξύ 114 χωρών με συγκρίσιμα στοιχεία.

85% των φτωχών παγκοσμίως ζουν στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική

Το ήμισυ των 736 εκατομμυρίων εξαιρετικά φτωχών ανθρώπων ζούσαν σε μόνο πέντε χώρες το 2015: Στην Ινδία, τη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Για να μειωθεί η ακραία φτώχεια σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι επομένως ζωτικής σημασίας να επιταχυνθεί η πρόοδος σε αυτές τις πέντε χώρες και σε ολόκληρη τη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, όπου ζουν 85% (629 εκατ.) των ακραία φτωχών του κόσμου.

World Bank

@WorldBank

  • To reduce extreme poverty globally, it’s going to be crucial to accelerate progress throughout #SouthAsia and #Africa, #YearinReview: http://wrld.bg/Uyqd50xHriT 

Προβολή εικόνας στο Twitter
Η αλλαγή του κλίματος βγάζει τον κόσμο στους δρόμους

Εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας επείγουσα δράση για την αλλαγή του κλίματος τον Σεπτέμβριο, πριν από τη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος στη Νέα Υόρκη. Υπολογίζεται ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, ζητώντας επείγουσα δράση για το κλίμα. Στο μεταξύ, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν επίσης σε πολλά μέρη του κόσμου, για τις μεταβολές των τιμών των βασικών αγαθών, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και τα τρόφιμα.

Not all climate news is bad — there are also major victories to celebrate! As 2019 comes to an end, here are 5 climate wins from the year that show the strength of people power. Watch and share the good news!

Ενσωματωμένο βίντεο

Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε από 1,2 δισεκατομμύρια το 2010, σε 840 εκατομμύρια το 2017, σύμφωνα με την Έκθεση παρακολούθησης SDG7 του 2019.

World Bank

@WorldBank

  • Globally, over 840 million people have no access to electricity. Read more about how we are working to change: http://wrld.bg/cPlO50xHwuO 

Προβολή εικόνας στο Twitter
Πολλοί άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια σε αγροτικές περιοχές και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου δεν έχουν πρόσβαση 573 εκατομμύρια άνθρωποι. Η ισχύς εκτός δικτύου, όπως τα μίνι-πλέγματα και τα ηλιακά οικιακά συστήματα, συγκαταλέγονται μεταξύ των λύσεων για τη σύνδεση των φτωχότερων νοικοκυριών.

Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση

Η βιοποικιλότητα μειώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία. Περίπου ένα εκατομμύριο είδη -από εκτιμώμενο αριθμό οκτώ εκατομμυρίων- αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση, πολλά μέσα σε λίγες δεκαετίες, σύμφωνα με μια παγκόσμια αξιολόγηση. Σήμερα, το ποσοστό εξαφάνισης είναι δεκάδες εκατοντάδες φορές υψηλότερο από τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια και η απώλεια αυτή οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

MJB@BrownMjbrown65
  • Australia’s environment minister says up to 30% of koalas killed in NSW mid-north coast fires http://a.msn.com/01/en-gb/BBYnpNP?ocid=st 

Australia’s environment minister says up to 30% of koalas killed in NSW mid-north coast fires

  • Australia’s environment minister has said up to 30% of koalas on the New South Wales mid-north coast may have been killed in the country’s ongoing bushfire crisis.

msn.com

Για ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών δεν έχουν καταγραφεί οι γεννήσεις

Σε έναν κόσμο όπου η απόδειξη ταυτότητας είναι ολοένα και πιο απαραίτητη, οι γεννήσεις 166 εκατομμυρίων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών (25%) δεν έχουν καταγραφεί ποτέ και 237 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών δεν έχουν πιστοποιητικό γέννησης.

SafetyPin-Daily@SafetyPinDaily
  • UNICEF: 2019 ends ‘deadly decade’ for children in conflict zones || Via: Deutsche Welle https://www.dw.com/en/unicef-2019-ends-deadly-decade-for-children-in-conflict-zones/a-51830648 

UNICEF: ‘Deadly decade’ for children in conflict

  • The United Nations has documented 170,000 grave violations against children over the past decade. Millions more have lost their childhood and future through conflict.

dw.com

Τα καλά νέα είναι ότι υπήρξε πρόοδος τα τελευταία 20 χρόνια- και ειδικά την τελευταία δεκαετία. Το μερίδιο των παιδιών κάτω των 5 ετών των οποίων οι γεννήσεις είναι καταγεγραμμένες έχει αυξηθεί από περίπου 6 στις 10 το 2000, σε 3 στις 4 σήμερα. Χωρίς αυτή την πρόοδο, ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων παιδιών θα ανερχόταν σε 266 εκατομμύρια. Αν όμως δεν σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος, ο συνολικός αριθμός τους στην υποσαχάρια Αφρική θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια μέχρι το 2030, αναφέρει η UNICEF.

Εκατομμύρια παιδιά ηλικίας δέκα ετών δεν μπορούν να διαβάσουν μια απλή ιστορία

Για να τονίσει αυτό το ζήτημα, η Παγκόσμια Τράπεζα δημιούργησε έναν δείκτη «μαθησιακής φτώχειας» που μετρά το ποσοστό των παιδιών που δεν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν ένα απλό κείμενο κατά την ηλικία των δέκα ετών. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι 53% όλων των παιδιών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και 89% των παιδιών στις φτωχές χώρες, αντιμετωπίζουν «μαθησιακή φτώχεια».

Οι σημερινές θέσεις εργασίας βρίσκονται όλο και περισσότερο στον τομέα των υπηρεσιών

Οι θέσεις εργασίας στην αγορά (ιδιωτικού τομέα) διπλασιάστηκαν στις χώρες μεσαίου εισοδήματος από το 1997. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών από τους άνδρες (55% έναντι 45%), αλλά συνολικά μόνο 48% όλων των γυναικών συμμετείχε στο εργατικό δυναμικό το 2018, έναντι 75% των ανδρών.

UN Women

@UN_Women

  • #ThisHappened in 2019:

    New international labour standard to combat violence and harassment at work was adopted at the 108th @ilo Conference.

Ενσωματωμένο βίντεο
Το χρέος αυξήθηκε ραγδαία στις αναδυόμενες αγορές από το 2010

Η παγκόσμια οικονομία γνώρισε τέσσερα κύματα συσσώρευσης χρεών τα τελευταία 50 χρόνια. Τα πρώτα τρία έληξαν με οικονομικές κρίσεις σε πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το τελευταίο κύμα χρέους, από το 2010, έχει ήδη γίνει η μεγαλύτερη, ταχύτερη και πιο εκτενής αύξηση του χρέους στις οικονομίες αυτές, σύμφωνα με την έκθεση Global Waves of Debt. Το συνολικό χρέος τους αυξήθηκε κατά 54 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε ιστορικό ανώτατο όριο σχεδόν 170% του ΑΕΠ το 2018.

Οι αριθμοί προσφύγων βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ

Ο αριθμός των εκτοπισθέντων στον κόσμο ανήλθε σε 70,8 εκατομμύρια το 2018, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ 25,9 εκατομμυρίων προσφύγων, 41,3 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων και 3,5 εκατομμυρίων αιτούντων άσυλο. Ο αριθμός των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία εκτός της χώρας προέλευσής τους έχει αυξηθεί κατά 70% από το 2011. Περίπου 85% των προσφύγων φιλοξενούνται από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

World Bank @WorldBank
  • #Refugees, esp. women, are exposed to higher levels of violence and exploitation. And with 3/4 of all refugees displaced 5+ years, the impact can be devastating. That’s why the @WorldBank is involved for the long run. More: http://wrld.bg/mbOg50xEcSP 

Investing in refugees and their hosts: A development approach

Today, there are more refugees in the world than directly after World War II. That is almost 26 million people who have been forcibly displaced from their homes and fled across borders from situati…

blogs.worldbank.org

24 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Τα εμβάσματα των μεταναστών εργαζομένων αποτελούν όλο και πιο σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας

Τα χρήματα που στέλνουν οι εργαζόμενοι στις οικογένειές τους από το εξωτερικό, έχουν καταστεί κρίσιμο μέρος πολλών οικονομιών σε όλο τον κόσμο. Τα εμβάσματα αυτά, αναμένεται να φθάσουν τα 551 δισεκατομμύρια δολάρια στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος το 2019, αυξημένα κατά 4,7% σε σύγκριση με το 2018. Τα εμβάσματα ισούνται ή ξεπερνούν το 25% του ΑΕΠ σε πέντε χώρες: Τόνγκα, Δημοκρατία της Κιργισίας, Τατζικιστάν, Αϊτή και Νεπάλ.

Τα κινητά τηλέφωνα είναι κοινός τόπος, αλλά η πρόσβαση στο Διαδίκτυο παραμένει περιορισμένη

Ενώ τα κινητά τηλέφωνα είναι πανταχού παρόντα, η πρόσβαση στο διαδίκτυο και η ευρυζωνικότητα παραμένουν χαμηλές σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Το 2018 αντιστοιχούσαν 104,9 κινητά τηλέφωνα ανά 100 άτομα, παγκοσμίως, ενώ πρόσβαση σε υπηρεσίες Ίντερνερ είχε 49,72% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι εστίες ιλαράς αποκάλυψαν τα κενά στην ανοσοποίηση

Η ανοσοποίηση έχει σχεδόν εξαλείψει τις ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα και η παρωτίτιδα σε πολλές χώρες, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στην κάλυψη. Οι αναφερθείσες περιπτώσεις ιλαράς παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 300% στις 5 Νοεμβρίου 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αρκετές χώρες να εμφανίζουν εστίες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανοσοποίηση κατά της ιλαράς σε παιδιά ηλικίας 12-23 μηνών αυξήθηκε από 70% το 1993 σε 86% το 2018. Το 2018, οι πληγείσες χώρες ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Λιβερία, η Μαδαγασκάρη, η Σομαλία και η Ουκρανία και εκτιμάται ότι 140.000 άνθρωποι πέθαναν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, World Bank