Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό: 17 νεκροί και 571 κρούσματα στην Κίνα, σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις του ΠΟΥ

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό: 17 νεκροί και 571 κρούσματα στην Κίνα, σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις του ΠΟΥ

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν επιβεβαιώσει συνολικά 571 κρούσματα του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας, μετέδωσε σήμερα η κινεζική δημόσια τηλεόραση.

Ως το βράδυ της Τετάρτης, ο νέος ιός είχε προκαλέσει τον θάνατο 17 ανθρώπων, όλων στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η πόλη Γουχάν, η εστία της μόλυνσης.

Πάντως, ιδιαίτερα ανησυχητική, ήταν η δήλωση του αναπληρωτή  επικεφαλής της κρατικής υγειονομικής επιτροπής της Κίνας, Λι Μπιν, ότι «πιθανώς ο ιός να μεταλλάσσεται, ενισχύοντας την ικανότητα μετάδοσής του».

Πρόκειται για μια παραδοχή ιδιαίτερα ζοφερή, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο παθογόνος παράγοντας έχει την ικανότητα να μεταδίδεται απευθείας μεταξύ ανθρώπων. Οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες βράδυ ότι έθεσαν σε καραντίνα την πόλη Γουχάν, με πληθυσμό 11 εκατ. ανθρώπους, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται η αρχική εστία της επιδημίας.  Την τελευταία εβδομάδα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου τριπλασιάστηκαν και έχουν πλέον εντοπιστεί σε 13 κινεζικές επαρχίες, αλλά και στο Πεκίνο, στη Σαγκάη, στην Τιαντζίν και άλλες κινεζικές πόλεις, όπως και εκτός Κίνας – σε Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, αλλά και στις ΗΠΑ. Χθες το βράδυ, ύπαρξη πιθανού κρούσματος ανέφερε και το Μεξικό.  Επί του παρόντος, θάνατοι έχουν καταγραφεί μόνο στην εστία της επιδημικής νόσου, την πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι.

Ο Λι απέδωσε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στην καλύτερη κατανόηση της νόσου και στη βελτίωση των διαγνωστικών μέσων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Στη Γουχάν απαγορεύθηκαν, για παράδειγμα, η πώληση και η διακίνηση ζωντανών πουλερικών, καθώς και η μεταφορά οποιουδήποτε άγριου ζώου ή πτηνού στην πόλη, αφού θεωρείται βέβαιο ότι ο «2019-nCoV» μεταπήδησε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο. Επίσης, στον σιδηροδρομικό σταθμό και στο αεροδρόμιο της πόλης έχουν τοποθετηθεί θερμικές κάμερες, ώστε να αναγνωρίζεται αμέσως αν κάποιος έχει πυρετό.

Εμβόλιο από Ρωσία

Οι κινεζικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια από ή προς τη Γουχάν τις ημέρες της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι δεν είναι μια κινεζική μητρόπολη όπως το Πεκίνο ή η Σαγκάη, αλλά συνδέεται με όλο τον κόσμο. Από το διεθνές αεροδρόμιό της διακινούνται εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, γεγονός που εξηγεί τη μετάδοση του κοροναϊού σε άλλα κράτη. Καθώς δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία της νόσου, καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες στη Ρωσία για την παρασκευή εμβολίου κατά του «2019-nCoV», όπως ανακοίνωσε ο φορέας ασφάλειας καταναλωτών Rospotrebnadzor. Tέλος, ενόψει των καταιγιστικών εξελίξεων από το μέτωπο της Κίνας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες, ανέβαλε για σήμερα τη λήψη απόφασης για το κατά πόσον συνιστά ο κοροναϊός της Γουχάν «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης» και παγκόσμια απειλή.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 16 άνθρωποι ήλθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κοροναϊού και τελούν ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση, γνωστοποίησαν οι αμερικανικές αρχές.

Ο ασθενής, 30 ετών, πηγαίνει καλά και ενδέχεται σύντομα να λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο στο Έβερετ της Ουάσιγκτον όπου εισήχθη, ενημέρωσαν αξιωματούχοι.

Ουδείς από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπίτερς, αξιωματούχος της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Σνοχόμις.

«Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός», καθησύχασε ο Σπίτερς. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή περισσότεροι άνθρωποι.

Ο άνδρας αρρώστησε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην πόλη Βουχάν της Κίνας, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό τη Δευτέρα.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ