Π. Τζεντιλόνι: «Πιθανές οι επιπτώσεις στην ενέργεια και στον πληθωρισμό από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα»

Οι γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα, θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. που συνεδριάζουν σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ρωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και απάντησε ότι παρακολουθούνται οι επιπτώσεις, κυρίως στις τιμές της ενέργειας: «Παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση πολύ στενά. Μόλις βγαίνουμε από ένα ενεργειακό σοκ. Η Ε.Ε. έχει κάνει πολλά για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της από άποψη ενέργειας και να μειώσει τις εξαρτήσεις της σε αυτόν τον τομέα και έχουμε στα χέρια μας εργαλεία όπως το REPowerEU».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε δηλώσει λίγο πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ότι οι επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα προς το παρόν δεν έχουν δείξει τις συνέπειές τους στην ενέργεια και στον πληθωρισμό, αλλά «είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το παρακολουθούμε πολύ στενά».

«Δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν αυτές οι γεωπολιτικές εντάσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά θα μπορούσαν να προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες στις τιμές της ενέργειας και στον πληθωρισμό» παραδέχτηκε ο Τζεντιλόνι.