Π. Στεριώτης: Και πάλι σε ισχύ το “‘Οποιος καεί με το χυλό, φυσά και το γιαούρτι”…

Πέτρος Στεριώτης – (Nuntius Sec.)

Η στροφή των Διεθνών Επενδυτών προς ποιοτικά, θεωρούμενα ως low-risk assets, όπως το Γερμανικό δεκαετές ομόλογο, απεικονίζει ανάγλυφα τη διάθεση ανάληψης χαμηλότερων επενδυτικών κινδύνων από την επικρατούσα πλειοψηφία.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει λειτουργήσει ως ένας εκ των Leader της πτώσης, με τον Μάιο να έχει δημιουργήσει – μέχρι σήμερα – ένα μεγάλο “κόκκινο κηροπήγιο”, το δεύτερο μεγαλύτερο της τελευταίας διετίας. Κοιτώντας το γράφημα τιμών με αφετηρία το πολυετές χαμηλό του 2016, είναι εμφανές ότι ο Δείκτης δεν απέχει πολύ από το να δοκιμάσει και ίσως να παραβιάσει την ανοδική γραμμή τάσης της συγκεκριμένης περιόδου.

Στην παρούσα φάση φαίνεται να απουσιάζουν οι εσωτερικοί μακροοικονομικοί, κλαδικοί και εταιρικοί καταλύτες, που θα στηρίξουν τις μετοχικές αποτιμήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών.
Εκτιμάται, ότι με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων τίτλου της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι Επενδυτές θα γίνουν ακόμη προσεκτικότεροι πριν το άνοιγμα αγοραστικών θέσεων. Ίσως η Ελληνική Αγορά υπεραντιδρά για μία ακόμη φορά, καθώς φαίνεται να έχει και πάλι ισχύ το “όποιος καεί με το χυλό, φυσά και το γιαούρτι”.

Η αυστηροποίηση των επενδυτικών κριτηρίων που προηγούνται της τοποθέτησης σε οποιονδήποτε μετοχικό τίτλο είναι καλοδεχούμενη, αν και πλέον τίθενται τα ερωτήματα σε τι θα μπορούν να βασίζονται με σχετική ασφάλεια όσοι δηλώνουν θιασώτες της θεμελιώδους ανάλυσης στο Χ.Α. και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι τάσεις καχυποψίας που μαραζώνουν συναλλακτικούς όγκους και αποτιμήσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα καθοδική τάση όσο παραμένει κάτω από τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών, που βρίσκεται στην περιοχή των 812 μονάδων. Στηρίξεις εντοπίζονται στις 780 και στις 767 μονάδες και αντιστάσεις στις 812 και 828 μονάδες.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς Κρατικού ομολόγου, που παραμένει πέριξ του 4,50%, με υπέρβαση του εν λόγω επιπέδου να ανοίγει διάπλατα την πόρτα του ομολογιακού Yield προς το υψηλό ενός έτους στο 5%, με ότι αρνητικό αυτό το σενάριο συνεπάγεται για τον Γενικό Δείκτη και ειδικότερα για τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο.

Print Friendly, PDF & Email
* ,