Π. Μυλωνάς (Εθνική): Αναγκαία η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών

Στη μείωση του κόστους αναφέρθηκε ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών είναι αναγκαία τόνισε, καθώς οι συνθήκες και οι αγορές αλλάζουν. Οι περισσότεροι πελάτες έχουν μάθει ευέλικτους τρόπους συναλλαγών με το διαδίκτυο και περιμένουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών από τις τράπεζες. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη περιορισμού του λειτουργικού κόστους στα παραδοσιακά δίκτυα και να αυξηθούν οι δαπάνες στην τεχνολογία και τα εναλλακτικά δίκτυα. Σε ότι αφορά το προσωπικό σημείωσε ότι έχει μειωθεί 40% στις τράπεζες χωρίς να γίνουν απολύσεις.

«Πρέπει να αυξήσουμε τις δαπάνες μας για τα εναλλακτικά δίκτυα και να μειώσουμε εκείνες για τα παραδοσιακά.
Σε λίγο όλες οι συναλλαγές θα πάνε στα εναλλακτικά δίκτυα, άρα χρειαζόμαστε μικρότερο παραδοσιακό δίκτυο» είπε και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το προσωπικό της κατά περίπου 40% χωρίς απεργίες, με εθελούσιες εξόδους, οι οποίες και θα συνεχιστούν, καθώς οι υπάλληλοι κατανοούν την αναγκαιότητα, γεγονός για το οποίο τους ευχαρίστησε.
«Πού θα τελειώσει όλο αυτό; Δεν ξέρω. Πώς θα είναι η τεχνολογία σε πέντε χρόνια; Δεν γνωρίζω.  Για να επιβιώσουν οι ελληνικές τράπεζες, πρέπει να κάνουν προσεκτικά αυτή την αναγκαία προσαρμογή»

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας χαρακτήρισε τη γενική ιδέα του νομοσχεδίου για την α’ κατοικία ως «πάρα πολύ σωστή» σημειώνοντας ωστόσο ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στις λεπτομέρειες σε τρία πεδία: πρώτον, υπάρχουν όπως είπε τρία-τέσσερα πλαίσια για τα κόκκινα δάνεια και πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς αυτά θα συνδυαστούν, δεύτερον, ο σχεδιασμός της πλατφόρμας παρουσιάζει δυσκολίες και τρίτον, υπάρχει το ερώτημα αν ο νόμος θα δημιουργήσει μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ως προς το τελευταίο επισήμανε ότι κανείς δεν θα μπορεί να γίνει «κόκκινος» τώρα και να επωφεληθεί από τον νόμο, ο οποίος θα πρέπει να αφορά μόνο όσους ήταν εκπρόθεσμοι πάνω από 90 ημέρες στο τέλος του 2018.
«Η ημερομηνία αυτή πρέπει να τηρηθεί από όλους. Δεν πρέπει κανείς να προβεί σε λαϊκισμό γύρω αυτή την ημερομηνία.

Αυτή η ημερομηνία πρέπει να είναι γραμμένη πάνω σε πέτρα» είπε χαρακτηριστικά.