Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Βρισκόμαστε στην κρίση του αιώνα»

Βρισκόμαστε στην κρίση του αιώνα ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη συνέντευξη Τύπου για την απάντηση της Επιτροπής στην αντιμετώπιση του κορωνoϊού όπου παρουσιάστηκε η πρόταση για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.

«To πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό δείχνει εάν ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από κορωνοϊό» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος είναι να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη να αποκαταστήσουν την ελευθερία κίνησης με έναν τρόπο ασφαλή, υπεύθυνο και με εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, όσον αφορά τα εμβόλια και τις παραδόσεις, η πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις παραδόσεις της AstraZeneca αναφέροντας: «Το πρώτο τρίμηνο θα παρέδιδε 90.000.000 δόσεις, τις μείωσαν σε 40.000.000 και τώρα η πρόβλεψή τους είναι για 30.000.000 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου».

Παράλληλα επισήμανε ότι, ενώ η ΕΕ έχει παραδώσει 41.000.000 δόσεις σε 33 χώρες, πρέπει να υπάρξουν εξηγήσεις στους πολίτες γιατί εμβόλια που παρήχθησαν εντός ΕΕ πηγαίνουν σε άλλες χώρες, ενώ οι ίδιες, ενώ παράγουν, δεν στέλνουν δόσεις. «Αυτό που χρειάζεται είναι η αμοιβαιότητα» τόνισε.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει επιτάχυνση στις παραδόσεις» σημείωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας: «Πρέπει να εστιάσουμε στο δεύτερο τρίμηνο και στην περίοδο έως το καλοκαίρι. Ξέρουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας και να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού, και ξέρουμε ότι οι παραδόσεις θα αυξηθούν το δεύτερο τρίμηνο».

Η ίδια επισήμανε ότι ακόμη ένα εμβόλιο εγκρίθηκε, αυτό της Johnson. «Θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο, πρέπει να παραλάβουμε το δεύτερο τρίμηνο 50.000.000 δόσεις και θέλω να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για εμβόλιο μίας δόσης. Ξέρουμε επίσης ότι μπορούμε να βασιστούμε στις δόσεις της Pfizer/BioNtech, 200.000.000 δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο και το ίδιο ισχύει για τη Moderna με 35.000.000 δόσεις. Δυστυχώς όσον αφορά την AstraZeneca θα παραδώσει 70.000.000 δόσεις».

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι εμπιστεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca.