Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα τις θυμούνται όλοι για πολλά χρόνια

  • Τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα τις θυμούνται όλοι για πολλά χρόνια
  • 2,7 τρισ. ευρώ έχουν συνολικά κινητοποιηθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.
  • Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ από την ΕΕ.

Η ίδια παρουσίασε το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Κομισιόν, μετά την ενεργοποίηση των 37 δισ. ευρώ που είχε δώσει για την ενίσχυση των οικονομικών. Η νέα ενίσχυση αφορά 100 δισ. για την υποστήριξη της απασχόλησης. Το νέο σχήμα λέγεται SURE.

Η Ένωση θα διαθέσει μέχρι 100 δισ. ευρώ υπέρ των χωρών που επλήγησαν πιο σκληρά από τον ιό, αρχίζοντας από την Ιταλία, για να αντιμετωπιστεί η μείωση των μισθών όσων εργάζονται με μειωμένο ωράριο. Αυτό θα καταστεί δυνατό χάρη σε εγγυημένα δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ από μέρους όλων των χωρών μελών, επιδεικνύοντας έτσι πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όλες οι χώρες θα συνεισφέρουν και η πρωτοβουλία αυτή θα ονομαστεί Sure.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε επίσης ότι προτάθηκε κάθε ευρώ που έχει περισσέψει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες χρειάζονται.

  • Η κρίση αυτή αποτελεί μια πρόκληση για την Ευρώπη και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αποτύχει. Τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα, θα τις θυμούνται όλοι για πολλά χρόνια. Θα προσδιορίσουν την μορφή της Ευρώπης του αύριο.