Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τέλος το ρωσικό πετρέλαιο για την Ε.Ε.

Πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χωρίς να αναφερθεί σε εξαιρέσεις κρατών-μελών εισηγήθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εν όψει των νέων κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Ειδικότερα, η Κομισιόν προτείνει σταδιακή κατάργηση εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και κατεργασμένων προϊόντων πετρελαίου έως το τέλος του έτους.

Επίσης, εισηγείται κυρώσεις κατά υψηλόβαθμών στρατιωτικών αξιωματούχων της Ρωσίας και άλλων προσώπων που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

Το νέο πακέτο εντάσσει τη ρωσική τράπεζα Sberbank και άλλες μεγάλες τράπεζες στο μπλόκο από το σύστημα SWIFT. «Χτυπάμε τράπεζες που είναι ζωτικές για το οικονομικό σύστημα της Ρωσίας», υπογράμμισε η Φον ντερ Λάιεν.

Τέλος, προτείνεται η απαγόρευση μετάδοσης τριών ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, τα οποία σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν προπαγανδίζουν υπέρ του Πούτιν, από τις χώρες της Ε.Ε..

Η πρόεδρος της Κομισιόν, περιγράφοντας το νέο -έκτο στη σειρά- πακέτο σαρωτικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ανέφερε ότι στόχος είναι η μεγιστοποίηση της πίεσης σε βάρος της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια πολύ συγκεκριμένη υποχρέωση απέναντι στην Ουκρανία και είναι ζωτικής σημασίας η εισήγηση ενός πακέτου ανασύστασης αυτής της χώρας. Τα ευρωπαϊκά χρήματα πρέπει να πάνε στους πολίτες της Ουκρανίας, όπως τόνισε.