Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Και επίσημα χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε. η Ουκρανία

Να δοθεί σε Ουκρανία και Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει η Κομισιόν, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Βέβαια, όπως είπε η επικεφαλής της Κομισιόν, για να ενταχθεί στο μπλοκ των 27 η Ουκρανία θα πρέπει να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ουκρανία έχει δείξει τη φιλοδοξία της και την αποφασιστικότητά της να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήταν ντυμένη στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Αντίθετα, η Γεωργία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, καθώς θα της ζητηθεί να πληροί κάποια κριτήρια, προτού της δοθεί το status του υποψήφιου μέλους του μπλοκ.

Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση της Κομισιόν για Ουκρανία και Μολδαβία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τους 27 ηγέτες του μπλοκ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβοδμάδας.

H αντίδραση Ουκρανίας και Ρωσίας

Σε μια πρώτη αντίδραση από την ουκρανική πλευρά, το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαίρστησε την Κομισιόν για τη θετική γνωμοδότηση και δήλωσε ότι αναμένει και την έγκριση από τους ηγέτες της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι το θέμα «απαιτεί την αυξημένη προσοχή μας»,  ειδικά υπό το πρίσμα της αυξημένης αμυντικής συνεργασίας εντός της Ε.Ε.