Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η επισιτιστική κρίση, ο μεγάλος κίνδυνος λόγω Ουκρανίας

Τουλάχιστον 275 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε στον Ευρωκοινοβούλιο για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην οικονομία, στη γεωπολιτική ή στις αρχιτεκτονικές ασφάλειας, αλλά και στη ζωή και στα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που φοβούνται ότι δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους ή να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Όπως προειδοποίησε η κυρία Φον ντερ Λάιεν, οι αριθμοί είναι σημαντικοί και μπορεί γρήγορα να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου 10 εκατ. άνθρωποι ωθούνται στην ακραία φτώχεια για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης των τιμών των τροφίμων.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σύγκρουση κρίσεων που θα επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια και την ανασφάλεια του χρέους σε όλο τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι κληρονομιά της πανδημίας και ευρύτερα ζητήματα που συνδέονται με το κόστος ζωής. Για παράδειγμα, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που έχουν αυξήσει το κόστος των λιπασμάτων ή των εξαγωγών μεταφοράς» ανέφερε η pρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

«Είτε κυκλικές είτε δομικές, όλες αυτές οι επιπτώσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: επιδεινώνονται μαζικά -και σκόπιμα- από τις ενέργειες του Πούτιν» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται από το Κρεμλίνο ως «όπλο».

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να περιγραφούν ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών από τη Ρωσία, ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών, ακόμη και η -σε ορισμένες περιπτώσεις- κλοπή περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένα στην Ουκρανία» ανέφερε η κυρία Φον ντερ Λάιεν, η οποία ξεκαθάρισε ότι από τις κυρώσεις της Ε.Ε. εξαιρούνται τα τρόφιμα και είναι προσεκτικά σχεδιασμένες για να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος.

«Οι κυρώσεις μας δεν αγγίζουν βασικά προϊόντα διατροφής. Δεν επηρεάζουν το εμπόριο σιτηρών ή άλλων τροφίμων μεταξύ της Ρωσίας και τρίτων χωρών και το εμπάργκο στα λιμάνια περιλαμβάνει συγκεκριμένα πλήρεις απαλλαγές αγροτικών προϊόντων» πρόσθεσε και τόνισε ότι η επισιτιστική κρίση τροφοδοτείται από τον επιθετικό πόλεμο του Ρώσου προέδρου.

Ως απάντηση στην επισιτιστική κρίση, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθούν οι αγορές ανοιχτές και να διασφαλιστεί από όλους τους εταίρους της Ε.Ε. ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε έλεγχοι στις εξαγωγές τροφίμων. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία να δημιουργηθούν «διάδρομοι αλληλεγγύης».

Όπως είπε, η Ε.Ε. εργάζεται σκληρά πάνω σε εναλλακτικούς τρόπους για να εξαχθούν το συντομότερο δυνατό τα σιτηρά που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πλειονότητα των ουκρανικών σιτηρών μπορεί να εξαχθεί εγκαίρως μόνο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, γι’ αυτό τα λιμάνια της Ουκρανίας θα πρέπει να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά και ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Έθνω για τις προσπάθειές τους προς αυτόν το σκοπό.

Τέλος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στην ανάγκη αλληλεγγύης προς τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επένδυση επιπλέον 225 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες των χωρών αυτών και στην άμεση κινητοποίηση 600 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Αίγυπτο για να συζητήσει με τον πρόεδρο Αλ-Σίσι.