Ουκρανός αξιωματούχος: Η Ρωσία δεν επιτρέπει την απομάκρυνση τραυματισμένων μαχητών από το Αζοφστάλ

Για το νότιο τμήμα της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχωρεί η συντονίστρια του ΟΗΕ στη χώρα Οσνάτ Λουμπράνι, προκειμένου να προετοιμάσει μια προσπάθεια απομάκρυνσης ανθρώπων από τη Μαριούπολη, που ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Πηγαίνω στη Ζαπορίζια για να προετοιμάσω, ευελπιστώ, την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη» ανέφερε η Λουμπράνι στο Twitter.

Εκατοντάδες μαχητές και Ουκρανοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με το Κίεβο, στην τεράστια χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το τελευταίο σημείο που βρίσκεται στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη αυτή, ο δήμαρχος της οποίας εκτίμησε ότι τουλάχιστον 20.000 νεκροί είναι ο απολογισμός των μαχών. Μέχρι στιγμής δεν έχει πετύχει καμία προσπάθεια να εκκενωθεί το Αζοφστάλ.

Συνολικά περίπου 100.000 άμαχοι παραμένουν στη Μαριούπολη, o πληθυσμός της οποίας ήταν περίπου μισό εκατομμύριο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών Αρχών.

«Ο εχθρός βομβαρδίζει μαζικά και μπλοκάρει τις μονάδες μας κοντά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ» ανέφερε στην καθημερινή αναφορά του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Μαριούπολης Σεργκέι Βολίνσκι, έκανε νέα έκκληση για βοήθεια χθες, υπογραμμίζοντας πως έχει μαζί του 600 τραυματίες στρατιώτες και εκατοντάδες αμάχους.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο ΟΗΕ δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποδεχθεί «κατ’ αρχήν» την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην απομάκρυνση αμάχων που έχουν αποκλειστεί στο Αζοφστάλ. Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Πούτιν με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίς σήμερα έφτασε στο Κίεβο.

Η Ρωσία δεν επιτρέπει στους τραυματίες Ουκρανούς μαχητές να απομακρυνθούν από το Αζοφστάλ, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, είπε επίσης πως η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από την περιοχή. Είπε, όμως, ότι μόνο 370.000 κάτοικοι παραμένουν στις ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιοχές της επαρχίας Ντονέτσκ από 1,67 εκατ. πριν από την εισβολή της Ρωσίας.