Ουκρανικό: Η Μολδαβία εγκαταλείπει την ουδετερότητα και στέλνει βοήθεια στο Κίεβο

Η ένταση των τελευταίων ημερών στην Υπερδνειστερία προκαλεί εξελίξεις στην περιοχή, καθώς η Μολδαβία φαίνεται να εγκαταλείπει την ουδετερότητα και να συμμετέχει στην αρωγή στην Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας Μάια Σάντου, θέτει στη διάθεση της Ουκρανίας ειδικούς για να εκκαθαρίσουν τις περιοχές που εγκατέλειψαν αποχωρώντας οι Ρώσοι εισβολείς.

Η Μολδαβή πρόεδρος, η οποία δήλωσε ότι θα σταλεί και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, πρόσθεσε ότι το κρατικό τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας θα ενταχθεί στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από τις χώρες της Ε.Ε., όπως μετέδωσε το μολδαβικό δίκτυο Jurnal TV.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από την ένταση των τελευταίων ημερών στον ρωσικό θύλακα της Υπεδνειστερίας, όπου οι Αρχές της περιοχής καταγγέλλουν εκρήξεις σε κτίρια και πυρά από το ουκρανικό έδαφος. Η Μολδαβία έκανε λόγο για προβοκάτσια από τη ρωσική πλευρά, με στόχο να διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα για εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Οι φόβοι για επέκταση του πολέμου στη Μολδαβία υπάρχουν από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά εντάθηκαν την τελευταία εβδομάδα έπειτα από δηλώσεις Ρώσου στρατηγού, ο οποίος ανέφερε ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης», κάτι που η Μόσχα επικαλείται συστηματικά για να δικαιολογήσει τις στρατιωτικές επιχείρήσεις της, όπως έκανε και στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Η Μολδαβία, που συνορεύει με τη νατοϊκή Ρουμανία, διατηρούσε καθεστώς ουδετερότητας και είχε καλέσει τη Μόσχα να μην επέμβει στο εσωτερικό της χώρας με πρόσχημα την Υπερδνειστερία. Ωστόσο, η απόφασή της να συνταχθεί με το δυτικό μπλοκ αναμένεται να φέρει νέες αντιδράσεις από τη Ρωσία, διαπιστώνοντας ότι άλλη μία χώρα που ήταν για χρόνια υπό την επιρροή της συντάσσεται με τη Δύση.