Ουκρανία: Σφοδρός βομβαρδισμός του Σεβεροντονιέτσκ από τις ρωσικές δυνάμεις

Μαίνονται οι μάχες στο Σεβεροντονιέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν «οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα», όπως δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις περιοχές της πόλης που βρίσκονται ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι σε θέση «να καθαρίσουν» όταν παραλάβουν συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας. Όπως δήλωσε ο Γκαϊντάι, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν την πόλη «σε δύο τρεις ημέρες», από τη στιγμή που θα έχουν στη διάθεσή τους τα δυτικά συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν τη βιομηχανική πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, που είναι σημαντική για τον συνολικό έλεγχο της κοιλάδς του Ντονμπάς, εδώ και εβδομάδες. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουχάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ημέρες και ελέγχουν «μεγάλο μέρος της».

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία ζητεί επίμονα από τις δυτικές χώρες πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μεγάλου βεληνεκούς. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την αποστολή τεσσάρων συστημάτων Himars, υψηλής ακρίβειας και ακτίνας δράσης 80 χιλιομέτρων, δηλαδή λίγο μεγαλύτερου βεληνεκούς από τα αντίστοιχα ρωσικά οπλικά συστήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι θέλει να βεβαιωθεί πως οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν σωστά τα όπλα αυτά πριν στείλει περισσότερα, σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης ανακοινώσει την αποστολή αντίστοιχου πυραυλικού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης συστήματος MLRS.

Μιλώντας χθες για τη διεκδίκιση του Σεβεροντονιέτσκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Πρόκειται για μια πολύ σκληρή μάχη, πιθανότατα μία από τις σκληρότερες του πολέμου… Από πολλές απόψεις, η τύχη του Ντονμπάς κρίνεται εκεί».