Ουκρανία: Σειρήνες το πρωί σε όλη τη χώρα – «Πλήγμα» η βύθιση του «Moskva» λέει το Πεντάγωνο

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε πρακτικά όλη τη χώρα. Εκρήξεις αναφέρθηκαν πέραν του Κιέβου στη Χερσώνα (νότια), στο Χάρκοβο (ανατολικά) και στο Ιβανο-Φρανκίφσκ (δυτικά).

Εν τω μεταξύ, η απώλεια της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του καταδρομικού «Moskva», που βυθίστηκε χθες αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, ο οποίος τόνισε: «Θα έχει συνέπειες στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήταν “κλειδί” στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα».

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού «Moskva» σε λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. «Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία διευκρινιζόταν ότι το πλήρωμα είχε απομακρυνθεί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για πυρκαγιά και έκρηξη πυρομαχικών, χωρίς να αναφέρεται σε ουκρανική επίθεση, σε αντίθεση με την πλευρά του Κιέβου που υποστηρίζει ότι το καταδρομικό επλήγη από ουκρανικά πυρά. Από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό «Moskva» με πυραύλους Neptune.

Απομάκρυνση αμάχων

Περίπου 2.550 άμαχοι μπόρεσαν χθες να φύγουν από περιοχές της Ουκρανίας όπου μαίνονται σφοδρές μάχες, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, η οποία διευκρίνισε ότι περίπου 2.300 άνθρωποι έφτασαν στη Ζαπορίζια (νότια), μεταξύ τους 290 κάτοικοι της Μαριούπολης, που κινήθηκαν με ίδια μέσα. Άλλοι 220 άνθρωποι έφτασαν στην πόλη από την περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά).

Ο πόλεμος που ξέσπασε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου περνά σε νέα φάση, καθώς ρωσικά στρατεύματα αναμένεται να εξαπολύσουν επιχείρηση για να κυριεύσουν όλο το Ντονμπάς, το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται οι αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» του Λουγκάνσκ και του Ντoνέτσκ.

Β. Ζελένκσι: «Οι 50 ημέρες της άμυνάς μας είναι επίτευγμα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον ουκρανικό λαό για τις 50 ημέρες αντίστασης στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

«Δόξα τω Θεώ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ο λαός μας, υπερασπιστήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας» ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του στην πλατφόρμα Telegram.

«Οι 50 ημέρες της άμυνάς μας είναι επίτευγμα. Επίτευγμα εκατομμυρίων Ουκρανών» τόνισε ο αρχηγός του κράτους και αφηγήθηκε πώς θυμάται την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Για να το θέσουμε ήπια, κανένας δεν ήταν πεισμένος ότι θα επιβιώναμε».

Πολλοί τον παρότρυναν να φύγει, όπως είπε. «Συμβούλευαν να παραδοθούμε de facto στην τυραννία, αλλά δεν γνώριζαν τους Ουκρανούς, πόσο γενναίοι είναι και πόση αξία δίνουν στην ελευθερία να ζούμε όπως θέλουμε» συνέχισε και ευχαρίστησε όσους υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Ανέφερε παράλληλα ότι έπειτα από αυτές τις 50 μέρες βλέπει αλλιώς πολλούς ξένους ηγέτες. Εξήρε τη μεγάλη γενναιοδωρία κάποιων, παρότι οι χώρες τους δεν είναι πλούσιες, την αποφασιστικότητα άλλων, που δεν τους έπαιρναν σοβαρά και ταυτόχρονα στηλίτευσε τη συμπεριφορά ορισμένων ηγετών που του έδωσαν την εντύπωση πως είναι ανίσχυροι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.