Ουκρανία: Σε εξέλιξη νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ

Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων, που παραμένουν μαζί με Ουκρανούς στρατιωτικούς μέσα στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου Αντρίι Γέρμακ δεν διευκρίνισε περαιτέρω και προς το παρόν δεν είναι σαφές σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ, ωστόσο τόνισε: «Το επόμενο στάδιο διάσωσης των ανθρώπων μας από την Αζοφστάλ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή. Πληροφορίες για τα αποτελέσματά της θα δοθούν αργότερα».

Τις τελευταίες μέρες «σχεδόν 500 άμαχοι» έχουν απομακρυνθεί από τη Μαριούπολη, πρόσθεσε ο Γέρμακ σε σχετικό μήνυμά του στην πλατφόρμα Telegram.

«Σήμερα επικεντρωνόμαστε στην Αζοφστάλ» διευκρίνισε παράλληλα και η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, συμπληρώνοντας: «Η επιχείρηση ξεκινά τώρα. Προσευχόμαστε για την επιτυχία της».

Χθες το βράδυ η Βέρεστσουκ είχε δηλώσει ότι οι κάτοικοι της Μαριούπολης κλήθηκαν να συγκεντρωθούν στις 13.00 (ώρα Ελλάδος) μπροστά από εμπορικό κέντρο της πόλης για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνσή τους.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι μια τρίτη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη και την Αζοφστάλ. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν επίσης χθες ότι έχουν αποστείλει νέα αυτοκινητοπομπή στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας, όπου πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη περίπου 200 άμαχοι.