Ουκρανία: Εκρήξεις σε Χερσώνα, Τερνόπιλ – Νέες εκρήξεις στην Οδησσό

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, ενώ υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκρήξεις στην πόλη Τερνόπιλ (δυτικά). Εκρήξεις ακούστηκαν χθες βράδυ και στην Οδησσό, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

Η Τσερνίχιβ έχει καταστραφεί κατά το 70% (δήμαρχος)

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της πόλης Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, Βλαντισλάβ Ατροσένκο, εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων έχει καταστραφεί το 70% της πόλης. «Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούτσα και στο Χάρκοβο, και μάλλον και στη Μαριούπολη» είπε ο Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι τον ανησυχεί πολύ το ότι δεν υπάρχει θέρμανση.

Στην Τσερνίχιβ βρίσκονται αρκετές μεσαιωνικές εκκλησίες και μοναστήρια. Η ουκρανική κυβέρνηση επιδίωκε το κέντρο της πόλης να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό 285.000 κατοίκων.

Ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη Σούμι

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε» ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι, κατά το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός Ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός, πάντα κατά τον κ. Ζιβίτσκι.