Ουκρανία: Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από την κατάρρευση του φράγματος

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα βίντεο τηλεοπτικών συνεργείων που απεικονίζουν σπίτια να έχουν παρασυρθεί από τα νερά του ποταμού και πολίτες να αγωνίζονται να σώσουν ό,τι μπορούν, ενώ τα πυρά των αντιμαχόμενων πλευρών ακούγονται σε κοντινή απόσταση. Μία ημέρα μετά τη μερική κατάρρευση του υδροηλεκτρικού φράγματος στην κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή Νόβα Καχόβκα, η στάθμη του νερού συνέχιζε να ανεβαίνει και στις δύο όχθες του Δνείπερου, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Χερσώνα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε ότι η υπερχείλιση του νερού προκαλεί εκρήξεις ναρκών που είχε τοποθετήσει στην περιοχή ο ρωσικός στρατός και απειλεί να μεταφέρει στις πλημμυρισμένες περιοχές μολυσματικές ασθένειες και επικίνδυνες χημικές ουσίες. Οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι 1.582 σπίτια πλημμύρισαν στη δεξιά όχθη του ποταμού, που ελέγχεται από τα ουκρανικά στρατεύματα, ενώ 1.457 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους στη διάρκεια της νύχτας.

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι έθεσαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές που υπέστησαν καταστροφές στην κατεχόμενη ανατολική όχθη του ποταμού όπου, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, περίπου 2.700 σπίτια πλημμύρισαν και σχεδόν 1.300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, ενώ περίπου 100 παρέμεναν εγκλωβισμένοι και 7 αγνοούνταν.

Τα αίτια της καταστροφής δεν είχαν διευκρινιστεί έως χθες Τετάρτη το βράδυ διευκρινιστεί, ενώ οι δύο πλευρές συνέχισαν να ανταλλάσσουν κατηγορίες. Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν είναι βέβαιη» για το ποιος προκάλεσε την κατάρρευση του φράγματος και ότι συνεργάζεται με την ουκρανική πλευρά για τη διευκρίνιση των αιτίων. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times», η πλειονότητα των ειδικών πιθανολογεί ότι η κατάρρευση προκλήθηκε από την πυροδότηση εκρηκτικών μέσα στις εγκαταστάσεις του φράγματος, ενώ τα ενδεχόμενα να οφείλεται σε πυραυλικά πλήγματα ή σε συστημικές φθορές της εγκατάστασης, αν και δεν αποκλείονται, θεωρούνται λιγότερο πιθανά. Ρεπορτάζ του CNN επικαλείται μαρτυρία Ουκρανού αξιωματικού, κατά τον οποίο Ρώσοι στρατιώτες παρασύρθηκαν και πνίγηκαν από την υπερχείλιση του φράγματος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το φράγμα ανατινάχθηκε από τους Ρώσους, με στόχο να εμποδιστεί η ουκρανική αντεπίθεση.

«Η καταστροφή ενός από τους μεγαλύτερους υδάτινους ταμιευτήρες της Ουκρανίας συνιστά απολύτως συνειδητή ενέργεια» των Ρώσων, υποστήριξε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι πολλές περιοχές απειλούνται από έλλειψη πόσιμου νερού. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ «συντονίζουν τις ενέργειες της Ουκρανίας», επομένως «φέρουν ευθύνες» για την καταστροφή της Νόβα Καχόβκα, την οποία προκάλεσε το Κίεβο.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ταγίπ Ερντογάν θεώρησε ότι έχει άλλη μία ευκαιρία να διεκδικήσει ρόλο μεσολαβητή σε μια διεθνή κρίση. Ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε στους Ζελένσκι και Πούτιν και τους πρότεινε να συγκροτηθεί, με τουρκική μεσολάβηση, διεθνής εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση του συμβάντος, κατά το πρότυπο της διαπραγμάτευσης για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.