Ουκρανία: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες μετά την καταστροφή του φράγματος

Σε 17 ανέβασε σήμερα Τρίτη η Ρωσία τους νεκρούς από τις πλημμύρες σε δύο πόλεις που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία μετά την καταστροφή φράγματος στον ποταμό Δνείπερο την περασμένη εβδομάδα.

«Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 12 ανθρώπων στη Χόλα Πρίσταν και 5 ανθρώπων στην Αλέσκι» δήλωσε συγκεκριμένα ο αξιωματούχος της κατοχικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας Αντρέι Αλεξέγενκο, αναφερόμενος στις δύο μικρές πόλεις που βρίσκονται νοτιότερα από το φράγμα Καχόβκα, το οποίο κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα.

Οι νεκροί στις πλημμυρισμένες περιοχές σε πόλεις υπό ρωσική κατοχή στη Χερσώνα ανέρχονταν σε 8 βάσει προηγούμενου απολογισμού που είχαν δώσει στη δημοσιότητα αξιωματούχοι διορισμένοι από τη Μόσχα.

Εκατοντάδες άνθρωποι διασώθηκαν με λέμβους από τις οροφές πλημμυρισμένων σπιτιών μετά την καταστροφή, αλλά εθελοντές δήλωσαν στο ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης iStories την περασμένη εβδομάδα ότι υπολογίζουν πως οι νεκροί σε πόλεις της Χερσώνας στην Ουκρανία ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Η Ρωσία ελέγχει την ανατολική όχθη του Δνείπερου στην περιφέρεια της Χερσώνας, ενώ η Ουκρανία την αντίπερα όχθη, όπως και την περιφέρεια Μικολάγεφ που βρίσκεται βορειότερα.

Αποζημιώσεις 140 ευρώ από τη Ρωσία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ιχόρ Κλιμένκο δήλωσε χθες Δευτέρα ότι 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις περιφέρειες της Χερσώνας και του Μικολάγεφ και ότι 42 αγνοούνται. Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι διορισθείσες από τη Μόσχα αρχές θα αρχίσουν σήμερα να καταβάλλουν αποζημίωση στους πλημμυροπαθείς ύψους έως και 10.000 ρουβλίων (σχεδόν 140 ευρώ), σύμφωνα επίσης με τον Αλεξέγενκο, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 500 αιτήσεις.

Πάνω από 7.100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από περιοχές που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, μεταξύ των οποίων 421 παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τις ρωσικές αρχές, ο Βλαντίμιρ Σάλντο, δήλωσε ότι πάνω από 21.000 σπίτια εξακολουθούσαν σήμερα να είναι πλημμυρισμένα.